Újságírók vesztették életüket egy algíri tüntetés során

Kórházi források szerint két algériai újságíró életét vesztette az algíri tömegtüntetés során. A többszázezer fő részvételével a kabíliai berberek elnyomása ellen szervezet tüntetést a helyi rendőrség előbb könnygázzal és vízágyúkkal, majd lövésekkel próbálta szétoszlatni.

Az AFP kettő, az AP a francia LCI tv-re hivatkozva kettő-négy halálos áldozatról számolt be, a kórházi illetékesek szerint legalább 150 sebesültek meg az összecsapásokban, köztük hat személy állapota válságos. A francia hírügynökség szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy mindkét újságírót, egy férfit és egy nőt, egy autóbusz gázolta halálra, amelyet egy felgyújtott remízből próbált a helyi közlekedési vállalat egyik dolgozója kimenteni.

Egy másik változat szerint az autóbuszt egy tüntető vezette. Az algíri rendőrség parancsnoka határozottan tagadta, hogy a rendfenntartó erők fegyverüket használták volna. A tömegmegmozdulás miatt be kellett zárni a szerdán Abdelaziz Buteflika elnök által megnyitott algíri nemzetközi vásárt, amelynek eredetileg június 24-ig tartana nyitva.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2001. május 28.)