Háromnapos konferencia nyílt hétfőn Stockholmban 27 ország részvételével az átmeneti korszakban élő - volt szocialista - európai országok gyermekeiről, az úgynevezett veszélyeztetett nemzedékről az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF égisze alatt. Az UNICEF közleménye szerint a 27 átmeneti korszakban lévő országban Zágrábtól Vlagyivosztokig 60 millió gyermek él szegénységben.

"Nagyon fontos, hogy létrejöjjön egy vitafórum a térség - a berlini fal leomlását követő - átmeneti időszakának társadalmi vetületeiről. Egyszerűen elfogadhatatlan, hogy a gyermekek és a fiatalok rosszabb körülmények között éljenek, mint 1989-ben" - jelentette ki Kent Harstedt svéd parlamenti képviselő, a svéd UNICEF-bizottság elnöke. A politikus szerint e tanácskozás lehetőség arra, hogy kiépítsenek olyan hálózatokat, amelyek segítik 150 millió gyermek jogainak érvényesülését és jólétüket. Az UNICEF közleménye szerint a 27 átmeneti korszakban lévő országban Zágrábtól Vlagyivosztokig 60 millió gyermek él szegénységben, s ez a válság komolyan fenyegeti azokat a lehetőségeket és szabadságjogokat, amelyeket a kommunizmusból a demokratikus társadalmakba való átmenet teremtett meg.

A szervezet 18 millió olyan fiatalról tud, akik már nem járnak iskolába, de munkájuk sincs. "A növekvő szegénység és egyenlőtlenség, a szociális kiadások csökkenése, a szociális hálók összeomlása vagy gyengülése és a munkanélküliség emelkedő aránya mind hatalmas nyomással nehezedik több millió családra - áll a közleményben.

A gyermekek rettenetesen magas árat fizettek e korszakért - idézte az AFP Anatolij Karpov egykori orosz sakkvilágbajnoknak, az UNICEF regionális nagykövetének szavait.

(MTI)