A három és fél tonnás műalkotás felállítását az év elején határozták el a falu sajtkukacrajongói. A szobrot "életszerűnek", azaz büdösnek tervezték. A helyi polgárok, ugyanis különleges alkalmakkor sajtdarabokat helyezhetnek el a szoborhoz tartozó márványüregbe. A kedves látogató így nemcsak megszagolhatja, hanem meg is kóstolhatja a nevezetes sajtfélét.
Würchwitz lakosai több mint ötszáz éve állítják elő az ínyencfalatnak tartott tej- és atkaterméket, amelyekben ezer számra hemzsegnek a parányi kukacok. A kisközség "sajtkukac-királynője", a ma 83 esztendős Liesbeth Brauer gyermekkora óta készíti saját sajtreceptje szerint a közkedvelt csemegét. Az idős hölgy a túrót, köménymagot és sót tartalmazó masszát vászonkötésben szárítva néhány napig állni hagyja, majd morzsákká tördelve, az atkák közé szórja. Ezután a kukacok már "automatikusan" gondoskodnak a sajt egyedülálló ízéről.
Közben azért ügyelni kell a kukacok "takarmányozására" is. Ha a kedves jószágokat nem etetik meg mindennap rozsliszttel, felfalják az értékes sajtot. Viszont ha ízlik nekik a táplálékuk, akkor kibocsátott váladékukkal biztosítják a sajt különleges ízét.
A falubeliek esküsznek rá, hogy különleges - immár márványban megörökített - sajtjuk nemcsak jó ízű, hanem egészséges is. Elősegíti az emésztést, védettséget nyújt bizonyos allergiákkal szemben, sőt potencianövelő hatással is bír.
(MTI)