Finnországban a legritkább a korrupció

A Transparency International felmérése szerint a legkevésbé korrupt ország Finnország, és a legkorruptabb Banglades. Magyarország besorolása a tavalyihoz képest javult, Közép-, illetve Kelet-Európa országai közül Észtország és Ausztria ért el jobb eredményt Magyarországnál.

Korrupció szempontjából Európában és Észak-Amerikában a legjobb a helyzet: az első húsz helyezett közül 14 ebben a két térségben található. Nagyon jól szerepel Skandinávia: az első tíz közé sorolja a Transparency International Finnországot, Dániát, Izlandot, Svédországot és Norvégiát.

Magyarország a mezőny második harmadának élén szerepel, a 91 ország közül a 31. helyen van holtversenyben Trinidaddal és Tunéziával. A Cseh Köztársaság Bulgáriával és Horvátországgal a 47., Lengyelország a 44., Szlovákia pedig a 51. helyen áll a korrupciós listán.

A Transparency összegzése 14 felmérésen alapul, ezeket a felméréseket üzletemberek és országelemzők készítették. A Transparency listáján csak azok az országok szerepelnek, amelyek legalább három ilyen felméréssel rendelkeznek. Magyarországgal az idén 10 különböző nemzetközi értékelés foglalkozik.

[origo]