A jugoszláv vezérkari főnök 1999-ben, a koszovói válság közepén parancsot kapott arra, hogy ölje meg Tony Blair brit miniszterelnököt. A terv Blair macedóniai látogatására időzítette az akciót, amely végül elmaradt.

A jugoszláv vezérkari főnök 1999-ben, a koszovói válság kellős közepén parancsot kapott arra, hogy ölje meg Tony Blair brit miniszterelnököt. A gyilkosság 1999. május 3-án történt volna: e napon tett látogatást Tony Blair a macedón fővárosban, ahol menekülteket látogatott meg.

A The Sunday Times című brit újság legfrissebb számában megjelent nyilatkozatában Nebojsa Pavkovic tábornok megerősítette, hogy teljesen felkészült a Blairt szállító Puma helikopter lelövésére.

Pavkovic elmondta azt is, hogy a "legfelső szintről" kapott utasítást a gyilkosság végrehajtására. Szakértők szerint a "legfelső szint" kifejezés csakis Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnököt takarhatja.

A tábornok végül azért állt el a merénylet végrehajtásától, mert attól félt, hogy a támadás áldozatokat szedhet a civil lakosság körében is, és ezzel elveszítheti Macedóniának, Szerbia szláv szövetségesének a támogatását. Attól is tartott, hogy egy ilyen tettért háborús bűnökkel vádolják meg.

Az AFP jelentése szerint a Blair meggyilkolására szőtt összeesküvésről hamarosan még sok minden nyilvánosságra kerül: Dejan Lukic és Pero Simic újságírók a Pavkovic tábornokkal készített interjúk alapján "Milosevic: uralkodás és hanyatlás" címmel könyvben fedik majd fel az ügy részleteit.

(MTI)