Akár egy évbe is beletelik, mire megindulhat a per Milosevic ellen Hágában. Az eljárás várhatóan több mint egy évig húzódik, mert valószínűleg több vádirat is készül a volt elnök ellen, és azokat egyesíteni kell majd. A Nemzetközi Törvényszéknek csütörtökön kiadott jugoszláv exelnököt háborús bűnök miatt vonják felelősségre.

Legalább 8-12 hónap telik el addig, amíg a hágai Nemzetközi Törvényszéken megkezdődik a háborús bűnökkel gyanúsított Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök pere. Maga a per feltehetően további 12-15 hónapig tart majd - jelentette ki Claude Jorda, a hágai bíróság elnöke szombaton. A Bordeaux-ban élő francia Claude Jorda 1999 novembere óta tölti be a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai bíróság elnöki posztját, egyben ő a törvényszék fellebbviteli tanácsának az elnöke is.

A hágai Nemzetközi Törvényszék azzal vádolja Milosevicet, hogy háborús és emberiség elleni bűntetteket hajtott végre Koszovóban 1999-ben. Az ENSZ által felállított törvényszék azt fontolgatja, hogy a boszniai és a horvátországi háborúkban elkövetett bűneiért is vádat emel Milosevic ellen.

Claude Jorda jelezte, hogy a volt jugoszláv elnök elleni per megkezdéséig legalább 8-12 hónap telik el, és a per körülbelül 12-15 hónapig tart majd. Az eljárás azért várható, hogy ilyen hosszadalmas lesz, mert elkerülhetetlen a perek egyesítése, ha egy másik vádiratot is benyújtanak Milosevic ellen.

’Nem lenne jó, ha két per indulna, de azt el kell ismerni, hogy nehéz lesz egyesíteni a két vádiratot egyetlen egy jogi eljárásban. Ha ez (a perek egyesítése) nem történne meg, akkor egy soha véget nem érő perözön venné kezdetét” - mondta Jorda, hozzátéve, hogy a kérdés egyelőre függőben van. A szerb hatóságok csütörtökön adták ki Hágának a volt jugoszláv elnököt.

(MTI)