A belga bíróságon eljárást indíthatnak a világon bárhol elkövetett emberi jogok elleni súlyos bűnökért. Ez alapján tettek panaszt egy 1982-es vérengzés több száz áldozatának hozzátartozói Saron izraeli miniszterelnök ellen. Izraelben ugyan kimondták Saron felelősségét az ügyben, de büntetést nem kapott.

Egy belgiumi bíró úgy döntött, hogy elfogadható az a panasz, amelyet a szabrai és satilai palesztin menekülttáborban elkövetett 1982-es vérengzés áldozatainak Libanonban élő hozzátartozói nyújtottak be Ariel Saron izraeli miniszterelnök ellen egy brüsszeli bíróságon. A Le Soir című belga napilap szombaton közölte ezt az értesülést. Az újság úgy tudja, hogy a bíróság vizsgálatot indít a történtek feltárására.

Saron védelmi miniszter és az izraeli hadsereg tábornoka volt, amikor 1982-ben a Libanonban lévő szabrai és satilai menekülttáborban az izraeli hadsereg biztosítása mellett a libanoni keresztény milíciák több száz palesztin menekültet, férfiakat, nőket és gyerekeket mészároltak le.

Az Izraelben 1983-ban végzett állami vizsgálat kimondta Saron közvetett felelősségét mint védelmi miniszterét, de semmilyen bíróság sem marasztalta el Saront a történtekért. A nemzetközi felháborodás és a belső nyomás miatt azonban Ariel Saronnak le kellett mondania miniszteri tisztségéről.

Összesen 23-an írták alá a Saron ellen Brüsszelben benyújtott kollektív keresetet, amelyben emberiség elleni bűnökkel vádolják az izraeli kormányfőt. A panasz azon az 1993-as belga törvényen alapul, amely lehetővé teszi, hogy a világ bármely pontján az emberi jogok ellen, tervszerűen elkövetett súlyos bűnökért, például népirtásért eljárást indítsanak belga bíróságon.

Éppen e törvény alapján pénteken fogadtak be belgiumi bíróságra egy Szaddám Huszein iraki elnök ellen benyújtott panaszt, amely szintén emberiség elleni bűnöket ró fel Huszeinnek. Nemrégiben pedig Brüsszelben 12-től 20 évig terjedő börtönbüntetésre ítélték az 1994-es ruandai népirtás négy résztvevőjét a Butare városban történt gyilkosságok miatt.

(MTI)