A macedóniai albán szakadár erők bevonultak négy Tetovo környéki faluba, és a helybélieknek megparancsolták, hogy hagyják el otthonukat.

A macedóniai albán szakadár erők bevonultak négy Tetovo környéki faluba - jelentette vasárnap a szkopjei rádió. A fegyveresek Otunje, Varvara, Szetloe és Brezno településeket vonták ellenőrzésük alá. A helybélieknek megparancsolták, hogy hagyják el otthonukat.

Blagoja Markovszki ezredes, a macedón hadsereg szóvivője közölte, hogy ennek ellenére nyugodtan telt el a vasárnapra virradó éjszaka a térségben, csupán szórványos lövöldözések zaja hallatszott.

Ugyancsak kisebb kaliberű fegyverekből leadott lövéseket lehetett hallani vasárnap kora reggel Kumanovo környékéről. Markovszki szerint ennél a városnál az albánok több gépkocsira lőttek, de a kormánykatonák viszonozták a tüzet.

A szomszédos Koszovóban állomásozó NATO-békefenntartók szombati közlése szerint két nap alatt 90 olyan személyt fogtak el, akikről feltételezhető, hogy Macedóniából érkezett szakadárok. Közülük 48 albánt egy, a macedóniai határ mentén lévő épületben vettek őrizetbe.

(MTI)