Feladta magát egy argentin tömeggyilkos

Letartóztatták a halál szőke angyalának nevezett Alfredo Astizt. Az argentin katonatiszt több ezer ember, köztük külföldiek és gyermekek eltűnéséért felelős. A letartóztatást azután rendelték el, hogy egy olasz bíróság kérte az 1976-83 közötti katonai diktatúra kulcsfigurájának kiadatását, három olasz elrablása miatt. Astiz Argentínában mentelmi jogot élvez.

Az argentin rendőrség letartóztatta Alfredo Astizt, az argentin haditengerészet kapitányát, aki kulcsszerepet töltött be az 1976-83 közötti katonai diktatúra idején - jelentette a BBC. Astiz maga kereste fel a rendőrséget vasárnap, miután egy bíró letartóztatását rendelte el.

Az emberi jogi szervezetek által csak a halál szőke angyalának nevezett Astiz több ezer ember eltűnéséért és megkínzásáért felelős. 1990-ben egy francia bíróság távollétében életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte, két francia apáca elrablásáért.

Mostani letartóztatását azért rendelték el, mert Olaszország kiadatását kérte. Egy olasz bíróság három olasz állampolgár elrablásáért és megkínzásáért kívánja perbe fogni a volt katonát. Az olaszok szerit Astiznak köze volt Angela Maria Aieta 1976-os, valamint Giovanni Pegoraro és állapotos lánya, Susana 1977-es elrablásához.

Astiz megpróbálja elkerülni kiadatását, mert Argentínában mentelmi jogot élvez. Megfigyelők szerint a kiadatási eljárás hosszadalmas és bonyolult lesz - írja a BBC.

Ajánlat:

Az eltűntek emlékoldala (angolul)

Astiz franciaországi perének iratai (franciául)

A BBC cikke (angolul)