Milosevic ügyvédei Hágába utaztak

Hágába utaztak Milosevic ügyvédei, hogy előkészítsék a jugoszláv exelnök védelmét a háborús bűnösök felett ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék előtt. Milosevic első megjelenése a bíróság előtt holnapra várható.

A Hágába induló ügyvédek - Zdenko Tomanovic és Dragan Krgovic - várhatóan már hétfőn találkoznak a háborús bűnökkel vádolt Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnökkel.

Hét végi hírek szerint Milosevic "politikai védelem" előkészítésére utasította ügyvédeit, mert a hágai eljárást is politikai jellegűnek tartja.

Belgrádban ismertetett brit lapbeszámoló szerint az ügyvédek a Nyugat cinkosságára kívánják alapozni stratégiájukat: tanúként beidéznének a délszláv válságokban egykoron közvetítést vállalt személyeket, mondván: különféle béketárgyalásokon a nyugati kormányok zöld fényt adtak Milosevic több lépéséhez és az erőszak alkalmazásához. Az ügyvédek várhatóan kérni fogják, hogy a törvényszék zárja ki az eljárásból a NATO-tagállamokból származó bírákat.

Tomanovic a belgrádi repülőtéren közölte: pénzt, ruhát és könyveket visznek a volt elnöknek. Úgy tudni, Milosevic felesége, Mirjana Markovic holland vízumért folyamodott, és lakást kért Hágában, annak ellenére, hogy az ő neve is szerepel azon jugoszláv személyek listáján, akiknek megtiltották a beutazást az Európai Unió területére.

(MTI)