Megalakult az új montenegrói kormány

Megalakult az új kormány Podgoricában. A kabinetnek nincs abszolút többsége, így a radikális függetlenségpártiak támogatásával kezdhetett működni. A kormány nem zárja ki, hogy népszavazást rendezzen az elszakadásról, ám közben Szerbiának párbeszédet ajánl.

A kisebbik jugoszláv tagköztársaság új kormánya hétfőn alakult meg. A miniszterelnök ismét Filip Vujanovic lett. Az új kabinet fő feladata a montenegrói politikai helyzet megszilárdítása lesz: ezért foglalkoznia kell a jugoszláv államszövetség - Szerbia és Montenegró föderációja - átalakításával, illetve az esetleges függetlenségi népszavazással.

Montenegróban április 22-én tartottak parlamenti választásokat, mivel a függetlenséget ellenző Néppárt (NS) kiválása megbuktatta a kormányt. A választásokon váratlanul szoros eredmény született: a Milo Djukanovic vezette függetlenségpárti koalíció szoros győzelmet aratott a Jugoszlávia fenntartását támogató ellenzéki "Együtt Jugoszláviáért" tömörüléssel szemben. Az önálló kormányalakításhoz szükséges többséget nem szerezte meg.

Kormányt végül a 77 fős parlamentben 36 képviselővel rendelkező függetlenségi koalíció alakított, amelynek a kormányzáshoz szükséges voksokat a radikálisan függetlenségpárti Liberális Szövetség (LS) biztosítja. Az LS feltételekhez kötötte az együttműködést, ezért Djukanovicék megígérték, hogy egy éven belül referendumot tartanak arról, hogy kiváljon-e Crna Gora Jugoszláviából.

Az új kabinet viszont programjában új javaslatot irányzott elő a szerb kormány számára a független államok közösségéről. (Podgorica tavaly javasolta, hogy Szerbia és Montenegró - függetlenségük nemzetközi elismertetése után - hozzon létre ismét közös államot.)

Az új kormányban a kormányfő mellett annak 3 eddigi helyettese és 16 miniszter kapott helyet. Nyolc új minisztert neveztek ki, a kulcstárcák közül a külügyi és a pénzügyi tárca élén nem történt változás. A kormánynak egy albán tagja is van, Gezim Hajdaniga kisebbségi miniszter az Albánok Demokratikus Szövetségében politizál.

Belgrádban a múlt pénteken mondott le Zoran Zizic jugoszláv kormányfő, aki az Együtt Jugoszláviáért tömörülés élén álló montenegrói Szocialista Néppárt (SNP) egyik vezetőjeként Djukanovicék fő belpolitikai ellenfele.

Hétfőn Belgrádban megbeszélések kezdődtek az új szövetségi kormányról, amelyet várhatóan ismét az eddigi koalíciós partnerek alakítanak meg, esetleg az NS bevonásával.

(MTI)