Az utóbbi 100 évben először tervezi Németország, hogy megnyitja a kapuit a bevándorlók ezrei előtt. Egy különbizottság foglalkozna azzal, hogy 50 ezer magasan képzett bevándorló befogadását intézze. Németországnak azért van szüksége bevándorlókra, mert több területen is krónikus munkaerőhiánnyal küzdenek.

A jelenlegi születési adatok szerint 50 év múlva 30 millióval kevesebb német lesz. A hiányzó munkaerőt külföldről kell pótolnia Németországnak, és a korábbi bevándorlókkal ellentétben jól meg kell fizetniük őket ahhoz, hogy Németországban is maradjanak. A német kormány elismerte, hogy létezik a nemzetközi „küzdelem" a jól képzett szakemberekért, és Németországnak is be kell szállnia ebbe a versenybe, ha a riválisai előtt akar járni. A német kormány azzal is elő akarja segíteni a bevándorló kedvet, hogy a jelenlegi nyolc év helyett hat év ott-tartózkodás után német útlevelet kapnak az ott dolgozók.

A németek valószínűleg a kanadai pontrendszert veszik át a bevándorolni szándékozók értékelését illetően: a bevándorló kora, képzettsége, „integrálódási hajlandósága" alapján pontokat kapna, és a pontjai alapján döntenének a befogadásáról. A bevándorlóknak minimum 600 nyelvórát kellene venniük, majd levizsgázni a német nyelvből. Ezenkívül meg kellene ismerkedniük a német szokásokkal, életmóddal is, melyben például megtanulhatnák, hogy a németeknél milyen szigorú szabályai vannak az autómosásnak és a kerti grillsütésnek - írja az Independent.