Elszállították Kína területéről annak az EP-3-as amerikai kémrepülőgépnek az utolsó darabjait is, amely április elsején kényszerleszállást hajtott végre a kínai Hajnan szigetén. A gépet a Lockheed Martin Egyesült Államokban lévő repülőgépgyárába szállítják, és ott valószínűleg újra összeszerelik.

Az EP3-as amerikai kémrepülő utolsó darabjai is úton vannak az Egyesült Államok felé - írja a CNN. A kémrepülőgép törzsét, valamint az annak szétszereléséhez használt berendezéseket egy orosz AN-124-es szállítógép rakterébe emelték, majd elindultak Hawaii szigete felé.

A gép hazaszállításával pont kerül egy hosszan elhúzódó, Kína és az USA közt komoly súrlódásokat okozó ügy végére. A kémrepülő még április elsején hajtott végre kényszerleszállást a Kínához tartozó Hajnan szigetén lévő kínai támaszponton.

A kémrepülő azért kényszerült leszállásra, mert a Dél-kínai-tenger fölött végzett megfigyelő repülésén összeütközött egy kínai vadászgéppel. A kínai gép lezuhant, pilótája eltűnt, hazájában hősként ünnepelték. Kína az Egyesült Államokat vádolta a baleset miatt, és a kémrepülő személyzetét 11 napon keresztül tartotta őrizetben.

Korábban:

Megkezdték az amerikai kémrepülő elszállítását