Észak-Korea folytatja nagy hatótávolságú rakétáival végzett kísérleteit, ami amerikai tisztviselők szerint megkérdőjelezi Phenjan azon szándékát, hogy hajlandó lenne megállapodni az Egyesült Államokkal rakétaprogramjának befagyasztásáról.
A Bush-kormány egy névtelenséget kérő vezető tisztviselője kedden arról számolt be, hogy Észak-Korea a múlt héten szárazföldi hajtóműpróbát végzett egy Taepodong 1 típusú rakétájával. Észak-Korea 1999 szeptemberében azt ígérte, hogy felfüggeszti a nagy hatótávolságú rakéták kísérleti indításait, amiért cserébe az Egyesült Államok enyhített a sztálinista állam elleni gazdasági szankciókon. Phenjan tartotta magát az "üzlethez", és nem hajtott végre rakétaindítást, ám a tisztviselő szerint a fejlesztések légi tesztek nélkül folytatódtak: erről tanúskodik a múlt heti szárazföldi próba.
A Taepodong 1-en 1998 augusztusában végeztek meglepetésszerű indítási (légi) kísérletet, melyről a nemzetközi közvélemény csak annyit tud, hogy a rakéta akkor elrepült Japán felett. Az észak-koreai rakétafejlesztési programot az ismeretlenség sűrű homálya fedi. Phenjan 1993-ban fogott hozzá, azután, hogy visszalépett az atomfegyverek terjedésének megakadályozását célzó nemzetközi megállapodástól.
Amerikai szakértők szerint Észak-Korea 2005-ig képessé válhat olyan ballisztikus rakéták kifejlesztésére, amelyek elérhetik az Egyesült Államok partvidékét. George Bush elnök egyebek között éppen erre hivatkozva szorgalmazta az amerikai országos rakétapajzs létrehozását, Phenjan viszont azzal fenyegetőzött, hogy az Egyesült Államok rakétavédelmi kísérleteire válaszul felújítják a légi rakétateszteket. A sötétben tapogatózó szakértők úgy vélekednek, hogy a mostani észak-koreai kísérletnek köze lehet az új, elődjénél még nagyobb, 3100 mérföldes hatótávolságú Taepodong 2 rakétához, amely atom-, vegyi vagy biológiai töltettel képes lesz elérni Alaszkát vagy Hawaii-t.
A kísérletet Észak-Korea északkeleti partjainál, a Taepodong városa melletti kísérleti telepen hajtották végre, annak következményét, egy nagy kiégett területet egy U-2-es amerikai felderítő repülőgép rögzítette. Az észak-koreai központi hírügynökség pénteken arról számolt be, hogy az Egyesült Államok az utóbbi időben fokozta az ország katonai megfigyelését.
Júniusban állítólag RC-135-ös felderítő gépek stratégiai helyeket figyeltek meg, amit a hírszolgálat "légi kémkedésnek" nevezett.
(MTI)