A Kínában betiltott Falunkung-szekta hívei közül tizenhatan hajtottak végre öngyilkosságot egy munkatáborban, és közülük legkevesebb tízen meg is haltak - derült ki egy hongkongi emberjogi szervezet keddi tájékoztatásából.

A szekta tizenhat tagja az északi Hejluncsiang tartomány székhelye, Harbin közelében lévő táborban június 20-án felakasztotta magát, miután a hatóságok éhségsztrájkjuk miatt súlyosbították az ügyükben hozott ítéletet. Harminc tag kezdett június 15-én éhségsztrájkot, amiatt tiltakozva, hogy a hatóságok rendszeresen verik őket. A megdöbbentő csoportos öngyilkosságról az egyik életben maradt fogoly családtagja számolt be az emberjogi szervezetnek.
Az esetet a kommunista hatóságok titokban tartották, de rendőri források megerősítették a tömeges öngyilkosság tényét és a "sok halottat".
A hongkongi szervezet szerint a Falunkung 153 tagja halt meg eddig a kínai hatóságok zaklatásai következtében. A szektát 1999 júliusában helyezték törvényen kívül, és több mint tízezer hívét küldték munkatáborokba. A betiltást a Falunkung pekingi tüntetése előzte meg.
A Falunkung külföldi aktivistái szerint a kínai hatóságok fogságában több mint 200 szektatag halt meg.


(MTI)