Július elsején, pontosan három hónappal kényszerleszállása után megkezdődött az EP3-as amerikai kémrepülő elszállítása a kínai Lighsui katonai repülőtérről. A gép részeit először Okinavára, majd az Egyesült Államokba szállítják. Az amerikai megfigyelőgép egy kínai vadászgéppel ütközött április elsején, miközben megfigyelő repülést végzett a Dél-kínai-tenger fölött.

Az Egyesült Államok hadseregének képviselői hétfőn bejelentették, hogy vasárnap megkezdték a három hónapja kínai felségterületen leszállásra kényszerült EP3-as kémrepülőgép részeinek átszállítását az amerikai Kadena légibázisra, Okinava szigetére - írja a CNN. A gép darabjait szállító AN-124-es orosz gyártmányú tehergép szerdán fordul utoljára, ekkor az EP3-as lecsupaszított törzsét juttatják el az amerikai bázisra.

A gépet Okinaváról a Lockheed Martin Egyesült Államokban lévő repülőgépgyárába szállítják még a héten - közölték a hadsereg képviselői. A haditengerészet reméli, hogy ismét hadrendbe állíthatja a megfigyelőgépet.

A gép hazaszállításával pont kerül egy hosszan elhúzódó, Kína és az USA közt komoly súrlódásokat okozó ügy végére. A kémrepülő még április elsején hajtott végre kényszerleszállást a Kínához tartozó Hainan szigetén lévő kínai támaszponton.

A kémrepülő azért kényszerült leszállásra, mert a Dél-kínai-tenger fölött végzett megfigyelő repülésén összeütközött egy kínai vadászgéppel. A kínai gép lezuhant, pilótája eltűnt, hazájában hősként ünnepelték. Kína az Egyesült Államokat vádolta a baleset miatt, és a kémrepülő személyzetét 11 napon keresztül tartotta őrizetben.

Az amerikaiak szerették volna, ha a helyszínen - a Linghsui katonai légibázison - javíthatják meg a repülőt, ezt azonban a kínai hatóságok nem engedélyezték. A Lockheed Martin végül szerelőket küldött, akik leszerelték a gép szárnyait, mind a négy motorját, futóművét, a radarszerkezetét, a farkát és más részeit - írja a CNN.

Korábban:

Megkezdték a Kínában kényszerleszállást végre hajtott repülőgép szétdarabolását

(2001. június 14.)

Az amerikaiak hazaszállíthatják kémrepülőgépüket

(2001. május 24.)

Peking szabadon engedi az amerikai kémrepülőgép személyzetét

(2001. április 11.)

Ajánlat:

A CNN cikke