Skóciai orvosok szerint minden negyedik kórházba kerülő, balesetet szenvedett ember fogyasztott alkoholt. Az alkohol okozza a legtöbb olyan sürgősségi ellátást igénylő esetet, amikor valaki önmagában tesz kárt, az ájulások és a támadások felét is ez okozza.

A skóciai orvosok szerint minden negyedik kórházba kerülő, balesetet szenvedett ember fogyasztott alkoholt. A legfiatalabb ittas páciens 10 éves volt.

Alkohol okozza a legtöbb olyan esetet, amikor valaki önmagában tesz kárt, az ájulások és a támadások felét és a kórházba felvett betegek gondjainak felét is ez okozza - írja a BBC.

Egy skót kórház sürgősségi és baleseti osztályának orvosainak a vizsgálati eredménye egybevág az Egyesült Királyságban végzett hasonló felmérésével. E szerint a túlzott alkoholfogyasztás nem csak Skóciában okoz hasonló mértékű problémákat.

A szakemberek ezért azt javasolják, hogy az említett osztályokon végezzenek alkoholszűrést, és tartsanak ilyen vizsgálatok elvégzésére alkalmas berendezéseket, hogy csökkenteni tudják az alkohol okozta sérüléseket. Véleményük szerint ez nagyban hozzájárulna ahhoz, hogy a sürgősségi osztályok látogatói közül kiszűrjék a problémás betegeket. A tanulmány javaslata szerint így felhívhatnák a figyelmet arra, hogy a ritkábban és kevesebbet ivók alkoholfogyasztási szokásai mennyire növelik meg a betegségek és sérülések előfordulásának valószínűségét. Emellett arra is rámutathatnának az eredmények, hogy mennyivel csökkenthetnék az egészségügyi kiadásaikat a kórházak, ha figyelmet fordítanak erre a problémára.

Egy rögtönzött felméréssel illusztrálták az orvosok megfigyeléseiket. 638 új páciens nyálmintáját elemezve megállapították, hogy 122 fogyasztott alkoholt. További 18 ittas személy visszautasította a próbát, és 14 túl részeg volt a teszt elvégzéséhez. A pozitív tesztet produkálók közül heten 10 és 17 év közöttiek voltak. A legtöbb alkoholt fogyasztók a 41 és 60 év közötti csoportba tartoznak. Az alkoholt fogyasztók között kétszer annyi nő volt, mint férfi. Az elfogyasztott alkohol mennyisége azonban megoszlott. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy nők is sok alkoholt isznak, de ennek ártalmas hatásaitól kevésbé szenvednek.

Szakértő orvosok szerint az egyetlen megoldás a multidiszciplináris megközelítés, mellyel nem csak az egészségügyi problémát próbálnák orvosolni, hanem a szociális gondokat is.

A londoni alkoholellenes Alcohol Concern egyesülés kijelentette, a tanulmány megerősített egy olyan nézetet, amit már régóta sejtettek. Szóvivőjük a gondok megoldását abban látja, hogy szigorítani kéne az italmérési szabályokat.

A túlzott alkoholfogyasztás sok egészségügyi problémának okozója. Például szívbetegségek, csontgyengeség, epilepszia, vérszegénység és májbetegségek.