Nem kötött titkos alkut a Nyugat Milosevictyel, mondta Lord Owen. A volt brit külügyminiszter szerint a békefolyamat során gyakran "ördögi" emberekkel is tárgyalniuk kellett. Lord Owen hajlandó tanúskodni a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt a háborús bűnökkel vádolt jugoszláv exelnök perében.

Lord Owen volt brit külügyminiszter "teljes képtelenségnek" nevezte azokat az állításokat, hogy a nyugati kormányok titkos megállapodásokkal segítették volna a háborús bűnökkel vádolt Slobodan Milosevic rendszerének életben tartását.

A volt jugoszláv elnök első hágai törvényszéki meghallgatása napján Owen kijelentette: nem vett részt semmiféle titkos megállapodás kidolgozásában, és nincs tudomása arról, hogy a békeközvetítők közül bárki ilyet tett volna.

"Az Európai Uniót képviseltem, sem a tagállamok, sem az ENSZ nem járult volna hozzá ilyen egyezséghez" – mondta Lord Owen, aki 1992-95 között az Európai Unió főtárgyalója volt a boszniai polgárháború lezárásáért Jugoszláviával folytatott tárgyalásokon. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy egyes kormányok alkukkal biztosították a boszniai szerbek fogságában lévő túszok szabadon engedését. Owen hozzátette: feltevését nem tudja bizonyítékokkal alátámasztani.

Owen hajlandó lenne tanúként megjelenni a Milosevic-perben, mint ahogy tette ezt korábban más tárgyalások során. A felvetésre, hogy a nemzetközi közösség elfogadta legitim tárgyalópartnerként Milosevicet annak ellenére, hogy tudatában volt a volt Jugoszlávia területén elkövetett tömeggyilkosságoknak, és ezzel mintegy zöld jelzést adott a későbbi koszovói etnikai tisztogatásokra, Owen kijelentette: a tárgyalások a béketeremtést szolgálták, és a háború befejezéséhez sok "ördögi" emberrel kellett tárgyalni. A történelem során erre mindig volt példa. Nem hiszem, hogy ennek a gyakorlatnak véget kellene vetni - mondta Owen.

Brit sajtóértesülések szerint Milosevic ügyvédei arra készülnek, hogy a hágai törvényszék elé idézzék a nemzetközi közösség volt békeközvetítőit, hogy bebizonyítsák: a nyugati kormányokat terheli a felelősség a volt Jugoszlávia területén folyt vérontásért.

(MTI)