Új igazgató az FBI élén

George Bush amerikai elnök Robert Mueller San Franciscó-i szövetségi ügyészt nevezi ki a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatói posztjára. Az 56 éves Mueller elődje, Louis Freeh a múlt hónapban jelentette be váratlanul távozását.

Mueller az igazságügy-minisztérium bűnügyi osztályát vezette Bush édesapjának elnöksége idején. 1995-ben egy jól menő bostoni ügyvédi irodát hagyott ott, hogy Washington D. C.-ben gyilkossági ügyekkel foglalkozó ügyész legyen, később pedig az államügyészi hivatal gyilkossági főügyésze lett. Mueller egykor az amerikai hadiflottánál szolgált, több kitüntetés birtokosa, vietnami háborús veterán.


A FBI-igazgatói kinevezés nyolc évre szól, és a szenátus megerősítését igényli. A nyomozó iroda élén történt változás háttere konkrétan nem ismeretes, de azt lehet tudni, hogy az utóbbi időben megcsappant az FBI tekintélye bizonyos ügyek nem megfelelő kezelése és egy kém leleplezése miatt.


Az intézményt bírálták, mert szerencsétlenül járt el a kémkedéssel vádolt egykori tajvani származású atomtudós, Wen Ho Lee ügyének kivizsgálásában és mert egyes nyomozati anyagok elkallódása miatt el kellett halasztani az oklahomai robbantó, Timothy McVeigh kivégzését. Februárban kiderült, hogy az FBI egy régi ügynöke, Robert Hanssen 15 éve az oroszoknak kémkedett.


A Fehér Ház állítólag meg akarja zabolázni a szövetségi intézmények között a legnagyobb függetlenséget élvező FBI-t, és olyan igazgatójelöltet kerestek, aki nem jár az igazságügy-minisztériumétól eltérő utakon.