Egy hetes huzavona után előzetes letartóztatásba vehette a japán rendőrség azt az amerikai őrmestert, akit erőszakkal gyanúsítanak. Az Egyesült Államok beleegyezett, hogy vádemelés hiányában adja ki katonáját a szigetország hatóságainak. A 24 éves őrmester állítólag megerőszakolt egy japán nőt. Az eset közfelháborodást váltott ki japánban, többen az okinavai amerikai támaszpont létszámának csökkentését követelik.

Előzetes letartóztatásba vette a japán rendőrség azt az amerikai katonát, akit egy fiatal nő megerőszakolásával gyanúsítanak - jelentette a BBC. A japánok már egy hete követelik, hogy előzetes letartóztatásba vehessék az őrizetben lévő tisztet. A 24 éves Timothy Woodland a második amerikai állampolgár, akit anélkül adnak át japánnak, hogy vádat emeltek volna ellene. Egy megállapodás alapján ugyanis az USA nem kell, hogy vádemelés nélkül kiadja gyanúsított katonáit Japánnak.

A döntést Washingtonban hozták meg, miután a japán külügyminisztérium és az Egyesült Államok nagykövete találkozójukon megállapodtak, hogy japán biztosítja a megfelelő jogokat és bánásmódot az amerikai katonának. A japán bíróságok az ügyek kilencvenöt százalékában hoznak elmarasztaló ítéletet, a vallatások gyakran igen kimerítőek. Hétfőn hazugságvizsgálatnak is alávetették az őrmestert, ami pozitív eredményt mutatott. Az amerikaiak tiltakoztak a gép használata ellen - írja a CNN.

Woodlandot azzal gyanúsítják, hogy múlt hét pénteken megerőszakolt egy huszonéves japán nőt egy parkolóban, nem sokkal hajnal előtt. A japán rendőrség szerint ujjlenyomatok és szemtanúk beszámolói is alátámasztják gyanújukat. A szemtanúk némelyike Woodland saját társaságából való. Az amerikai tiszthelyettes azt állítja a nő is beleegyezett a szexbe.

Az eset felerősítette azokat a mozgalmakat, amelyek azt követelik, hogy csökkentsék az Okinaván állomásozó amerikaiak létszámát. A sziget területének 20 százalékát foglalják el az Egyesült Államok hadseregének támaszpontjai. A gyanúsított kiadásának halogatása felszította a haragot a jenkik ellen. A japán hivatalos szervek közölték: nem tesznek kivételt ebben az esetben, csak azért, mert az amerikai hadsereg egyik tagjáról van szó - írja a BBC.

Korábban:

Nemi erőszak vádjával tartóztattak le egy amerikai katonát Japánban 

(2001. július 2.)

Ajánlat:

A BBC és a CNN cikkei