Két kanadai ügyvéd segíti a háborús bűnökkel gyanúsított Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök védelmét. Egyikük jelenleg egy ruandai tábornok jogi képviseletét látja el, akit népirtással vádolnak.

Két kanadai ügyvéd utazik Hágába, hogy a Nemzetközi Törvényszék által háborús bűnökkel gyanúsított Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök védelmében segédkezzenek - írja a BBC.

Az ügyvédek Milosevicet politikai fogolynak tekintik, és tagjai a márciusban, Berlinben alakult Slobodan Milosevicet Védő Nemzetközi Bizottságnak. A bizottságnak 200, Milosevicet támogató tagja van, köztük ügyvédek, írók és értelmiségiek. Az egyik ügyvéd elmondta, azért utazik Hágába, hogy tájékozódjon Milosevic fogva tartásának körülményeiről és megvitassanak néhány ezzel kapcsolatos ügyet.

Az ügyvédeknek van gyakorlatuk hasonló ügyekben. Egyikük jelenleg egy olyan ruandai tábornok jogi védelmét látja el, akit az ENSZ Tanzániában székelő nemzetközi bírósága népirtással vádol.

Az exelnök már megjelent a hét elején a hágai bíróság előtt, ahol nem kért védőt, és nem élt kifogással a háborús bűnök elleni vádak ellen, mert a törvényszéket nem ismerte el. A bíróság azt is felvetette, hogy kijelölnének ügyvédet a volt jugoszláv elnöknek, miután korábbi képviselői (még belgrádi tartózkodása idején) nem tudták meggyőzni arról, hogy képviseltesse magát a bíróságon.

Az exdiktátor védelmében segédkezik Ramsey Clark volt amerikai igazságügyi miniszter, polgári jogi kérdésekre szakosodott ügyvéd, illetve más európai és kanadai szakértők. (Clark azon ritka nyugati személyiségek egyike volt, aki ellenezte a koszovói válság nyomán indított NATO-csapásokat Jugoszláviára.)

Korábban:

Kevés jogerős ítéletet hoztak eddig Milosevic hágai bírái

Milosevic védők nélkül áll hágai bírái elé