A drogok legalizálását követeli a börtönparancsnok Nagy-Britanniában

Nagy-Britannia börtönparancsnoka a drogok legalizálását követeli. Sir David Ramsbotham ezt azzal indokolta, hogy így jelentősen csökkenteni lehetne a drogosok által elkövetett bűncselekmények számát.

"A börtönben szembesültem azzal, hogy mit tesz a drogos kultúra a fogyasztókkal és családjaikkal. Meggyőződésem, hogy drasztikus lépésekre van szükség" - nyilatkozta a BBC-nek a börtönparancsnok.

Sir David kijelentette, biztos abban, ha legalizálnák a drogokat, csökkenne a kábítószer-fogyasztók által elkövetett bűncselekmények száma. "Nyilván olcsóbb lenne a kábítószer, ha törvényesen hozzá lehetne jutni, vagy ha a már függő betegeknek az orvosok írnák fel" - mondta a parancsnok.

A konzervatív párt egyik volt vezetője pénteken nyilvános vitát indított a marihuána legalizálásával kapcsolatban. Elképzelése szerint mindenképpen biztosítani kell, hogy törvényesen, kijelölt boltokban lehessen hozzájutni a könnyű drogokhoz.

Két volt belügyminiszter is a legalizálás mellett tette le a garast a napokban. Ugyanakkor az Independent felmérése szerint a polgárok többsége ellenezné, hogy szabadon lehessen könnyű drogokat vásárolni. A megkérdezettek 51 százaléka ellenezte, míg 37 százaléka támogatta, hogy legálisan lehessen cannabist vásárolni.

London egyik kerületében a rendőrség néhény héttel ezelőtt úgy döntött, hogy nem indítanak eljárást, ha valakinél kisebb mennyiségben találnak kábítószert. A rendőrkapitány akkor azzal indokolta döntését, hogy így jóval nagyobb energiával tudnak foglalkozni a nagyobb kábítószeres ügyekkel. Döntését a belügyminiszter támogatta.

Drogportal