Elfogták a fülöp-szigeteki emberrabló csoport vezetőjét

Elfogták a Fülöp-szigetek déli részén az Abu Szajjaf muzulmán lázadó csoport magas rangú vezetőjét. Ez a csoport már többször követett el túszejtést, és jelenleg is legalább 20 embert tart fogva.

Elfogták a Fülöp-szigetek déli részén az Abu Szajjaf muzulmán lázadó csoport magas rangú vezetőjét. Ez a csoport jelenleg is legalább 20 túszt tart fogva. A nemzeti rendőrség vezetője, bejelentette, hogy Nadzmie Sabtulah-ot, akit „globális parancsnoknak" is neveztek, három társával együtt tartóztatták le, szombaton késő este. A parancsnok elfogása komoly gondokat okoz majd a csoportnak.

Ez a csoport rabolt el április 27-én amerikai turistákat. Tavaly is turistákat ejtettek foglyul egy malayziai üdülőhely egyik strandján, amiért szintén a tábornokot teszik felelőssé. Ő az eddig elfogott legbefolyásosabb figurája az Abu Szajjaf csoportnak, ami abból is látszik, hogy a hatóságok 100 ezer dollár jutalmat ajánlottak fel a nyomára vezetőnek. A rendőrök - akik most riadó készültségben vannak - egy füles segítségével tudták elfogni az emberrablót. Folyamatosan csapatok ezrei járják a környező dzsungelt és a hegyeket, hogy a túszok nyomára bukkanjanak.

A hatóságok még vizsgálják, hogy a parancsnok milyen kapcsolatban volt a legutóbb elrabolt amerikai turistákkal, de a hely, ahol elfogták, jelentős távolságra van attól a helytől, ahol a túszokat tartják. A BBC tudósítója ezért megjegyzi, hogy a hatóságok ezzel valószínűleg egyáltalán nem kerültek közelebb a túszok kiszabadításához. A múlt héten elengedtek két helyi túszt, de az amerikaiakról nem tudnak semmit. Az egyik kiszabadult fogva tartott beszámolt arról, hogy jó körülmények között tartották őket, habár néhányan hasmenés, és rovarcsípés miatt szenvedtek.