Kész Hágába menni a horvát tábornok

A horvát hadsereg tábornoka kész önként a hágai Nemzetközi Törvényszék elé állni, amennyiben neve szerepel a háborús bűnökkel gyanúsítottak listáján. Még nem tudni, a koalíciós partnerek megbuktatják-e a szocdem vezetésű horvátországi kormányt, amikor a parlament napirendjére kerül a bizalmatlansági indítvány.

Kész önként a hágai Nemzetközi Törvényszék elé állni Rahim Ademi, a horvát hadsereg tábornoka, ha a törvényszék vádemelési listáján szerepel a neve, jelentette be Ivica Racan horvát kormányfő.

Racan szerint a horvát kormány kész segítséget is nyújtani Ademi hágai védelméhez. Racan elmondta: a néhai Franjo Tudjman elnök kormányzása idején a hatóságok írásban tiltották meg Ademinak, hogy akár tájékozódó jellegű beszélgetést is folytasson a hágai Nemzetközi Törvényszék képviselőivel.

Racan ezúttal sem árulta el, hogy kiknek a nevét tartalmazza az a két vádirat, amelyet a hágai törvényszék juttatott el Zágrábhoz, csupán annyit közölt: horvát állampolgárokról van szó. A zágrábi sajtó szerint Ademi az egyik hágai gyanúsított, a másik pedig Ante Gotovina nyugalmazott tábornok.

Az ötpárti, balközép kormánykoalíciót vezető szociáldemokrata Racan bejelentette: nem fogadta el a Horvát Szociálliberális pártbéli (HSLS) Goran Granic miniszterelnök-helyettes lemondását. A koalícióban 5 taggal képviselteti magát a HSLS, négyen közülük lemondtak, miután a kabinet megszavazta, hogy kiadja Hágának a gyanúsítottakat. Granic hétfői nyilatkozatában bejelentette, hogy nem a kormány döntése - amelyet egyébként megszavazott - elleni tiltakozásként mondott le, hanem mert nem ért egyet pártja vezetésének a Racan-kormánnyal kapcsolatos politizálásával.

Racan miniszterelnök hétfői sajtóértekezletén elmondta, hogy a HSLS-hez tartozó miniszterek lemondásának az elfogadásáról annak fényében dönt, hogy az érintettek hogyan viszonyulnak a kormányhoz, annak négy évre kidolgozott programjához. A miniszterelnök közölte, hogy a kormány a jelenlegi összetételében néz szembe a július 15-én tartandó parlamenti bizalmi szavazással, addig semmiképp sem lesz kormányátalakítás. A miniszterelnök nem volt hajlandó találgatni, hogy vajon kormánya bizalmat kap-e a parlamenttől.

A horvát törvényhozás elnöke szerint viszont a kabinetet nem buktatja meg a sabor. Zlatko Tomcic megerősítette: a törvényhozás vasárnap tartja a miniszterelnök által kezdeményezett bizalmatlansági szavazást.

A sajtó számításai szerint a 151 képviselői mandátumból 46 vokssal rendelkezik a horvát jobboldal, amely bizonyosan a kormány ellen szavaz. Továbbra sem tudni, hogyan szavaz a Drazen Budisa vezette HSLS 23 parlamenti képviselője. A kormány akkor bukik, ha a bizalmatlansági indítványt 76 képviselő megszavazza.