A hágai Nemzetközi Törvényszéken népirtással és háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb elnöknő Biljana Plavsic kérvényt nyújtott be, hogy szabadlábon védekezhessen. A szerb kormány garanciát ajánlott fel arra, hogy a 70 éves Plavsic megjelenik minden meghallgatáson perében. A volt elnöknő még januárban adta fel magát Hágának, hogy tisztázza nevét a vádak alól.

Nem kizárt, hogy elhagyhatja a hágai Nemzetközi Törvényszék börtönét és Belgrádba utazhat Biljana Plavsic volt boszniai szerb elnökasszony, ha a szerb kormány garanciát vállal arra, hogy Plavsic a jövőben megjelenik a törvényszék által elrendelt összes meghallgatáson.

Ezt Vladan Batic szerb igazságügyi miniszter jelentette be hétfőn. Hozzátette: Plavsic kérvényt nyújtott be a hágai testülethez, hogy szabadlábon védekezhessen az ellen felhozott vádak ellen.

Ha a hágai Nemzetközi Törvényszék igent mond Plavsic kérésére, akkor a népirtással, háborús bűnökkel és emberiség elleni bűntettekkel vádolt volt boszniai szerb elnökasszony a jövőben Belgrádban élhet, azzal a feltétellel, hogy perének lezárultáig a hágai testület által elrendelt összes meghallgatáson megjelenik.

Batic elmondta, hogy a szerb kormány garanciákat ajánlott fel a hágai Nemzetközi Törvényszéknek Biljana Plavsic feltételes szabadlábra helyezése érdekében. A hírt Hágában még nem erősítették meg. A 70 éves Plavsic januárban adta fel magát a hágai bíróságon, hogy tisztázza magát az ellene felhozott vádak alól.

Biljana Plavsics különleges elbánásban részesül a hágai börtönben

(2001. január 19.)

Feladja magát a volt boszniai szerb elnök asszony

(2001. január 9.)