A genovaiakat a tüntetők elszállásolására kérik

A 800 tiltakozó csoportot tömörítő Genovai Szociális Fórum szervezi a legfeljettebb hét ország és Oroszország találkozóján résztvevő demonstrálók ellátását. Egyelőre 10 ezer szálláshellyel kevesebb van a kelletétnél, de problémát okozhat a megfelelő mennyiségű víz és az étel is. A szervezők arra kérik a helyi lakosokat, hogy fogadjanak be tüntetőket erre a néhány éjszakára.


Már csak néhány nap és a G8-ak találkozója miatt várhatóan megbénul Genova városa. A Genovai Szociális Fórum, amely 800 tiltakozó csoportot tartalmaz, elszántan próbál még több szállást találni a demonstrálni szándékozó sokaságnak.

"Sokan elhagyják a várost a találkozó ideje alatt. Persze vannak olyanok is, akik teljesen megtöltik a lakásukat" - magyarázta Carlo Bachschmidt, a fórum egyik szervezője. Tornacsarnokok, parókiák, kosárlabda pályák, cserkész bunkerek és politikai pártok főhadiszállásai szolgálnak majd a demonstrálók nyughelyéül. De még így is úgy néz ki, hogy kevesebb a hely a szükségesnél.

A becslések szerint körülbelül 120 ezer tüntető készül Genovába. A várakozások szerint a legtöbb tüntető Olaszországból érkezik, de sokan külföldről is szervezik már útjukat. A legnagyobb esemény - július 21-én, szombaton - egy felvonulás lesz, ahol várhatóan mindenki jelen lesz. A Genovai Szociális Fórum körülbelül 10 000 alvóhelyet biztosít a szabadban, másik 10 ezret fedett helyen, de még mindig majd 10 ezerrel kevesebb van a szükségesnél. "Éjjel nappal azon dolgozunk, hogy a résztvevőknek legyen hol aludniuk" - mondja Bachschmidt. Sokan elindulnak egy szem hálózsákkal és némi alapvető élelemmel. A BBC beszámolója szerint mások sátrakkal készülnek.

"Eltekintve az alvóhelytől, a másik nagy problémánk a víz, hiszen júliusban nagy a forróság." - mondta Gianni Ferretti, a fórum logisztikai egységének munkatársa. Ferretti szerint 120 ezren jeleztek vissza, és foglaltattak helyet maguknak. "Ők mind itt lesznek szombaton. Van egy kamionunk tele vízzel, de szükség lenne rendszeresített öntözőkre, és egy iható vizet szállító autóra is."

A hatalmas tömeg ellátásához különböző élelmező cégekkel kötöttek szerződést. A legnagyobb éttermi csomópont képes egyszerre 1000 adag ételt szervírozni, de ezek nem túl nagy mennyiségek. Egy tányér tészta körülbelül 3 dollár.

A Genovai Szociális Fórum várja olyan önkéntesek jelentkezését, akik segítenek a fordításban, vagy orvosi és jogi segítséget tudnak nyújtani.

Ajánlat:

Genovai Szociális Fórum

Korábban:

Katolikus papok is utcára vonulnak a globalizáció-ellenes tüntetőkkel