Amerikaiakat végeztek ki két évvel ezelőtt bírósági ítélet nélkül Jugoszláviában

Három albán származású amerikai állampolgár holtteste is megtalálható a Szerbiában nemrég feltárt tömegsírok egyikében. A férfiakat bírósági ítélet nélkül végezték ki, a NATO Jugoszlávia elleni támadásának befejezése után, békeidőben. Az amerikaiakat tiltott határátlépésért ítélték 15 nap elzárásra a meggyilkolásuk előtti napokban.

Dusan Mihajlovics, jugoszláv belügyminiszter szerint a Bitiqi-fivérek tetemeire a kelet-szerbiai Petrovo Selo körzetében nemrégiben felfedezett és a milosevici vezetés idejéből származó tömegsírok egyikében bukkantak rá. Az áldozatok kezét összekötötték, szemüket bekötötték, fejükön pedig lőtt sebeket találtak. A három holttestről feltételezik, hogy az albán származású amerikai állampolgárságú Bitiqi fivérek földi maradványai - jelentette a B92 rádió.

"A két feltárt tömegsír egyikének tetején találtak rá a három férfi holttestére. Kezük dróttal volt összekötözve, szemüket kendő fedte. Jól kivehetők voltak a lőtt sebek nyomai is a fejek tájékán. Az egyik férfi ruhájában találtak egy végzést, amelyet a kursumlijai szabálysértési bíró írt alá 1999. június 27-én, s amelynek értelmében tizenöt napi elzárásra ítélték el Mehmet, Armon és Ghila Bitiqi chicagói születésű, amerikai állapolgárságú polgárokat, bejelentetlen tartózkodás miatt" - mondta Mihajlovics miniszter.

"Annyi bizonyos, hogy a testvérek meggyilkolása a kumanovói megállapodás aláírása után történt, vagyis békeidőkben" - állította a belügyminiszter.

Mihajlovics közölte, hogy felételezései szerint Koszovó területén is léteznek tömegsírok, amelybe az albán terror áldozatait temették. „Olyan információink vannak, hogy ezeket a sírokat is most feltárják, s a holttesteket Albániába szállítják, így tüntetve el a nyomokat.

Az amerikai adminisztráció egyelőre nem reagál nyilvánosan a kongresszus-beli albán lobbi kezdeményezésére, hanem a Belgrádban megkezdett nyomozás eredényeire vár a Bitiqi-ügyben.

Richard Baucher helyettes államtitkár szerint az Egyesült Államok kormánya ebben a pillanatban nem jelentkezik elegendő adattal ahhoz, hogy nyilvánosan is megerősítse: a Petrovo Seloban feltárt tömegsírban három albán származású amerikai állampolgár testét találták meg.