Az FBI-tól eltűnt számos fegyver és titkokkal teli laptop

Az Egyesült Államok szövetségi nyomozóhivatala bejelentette, hogy nagy mennyiségű laptopja, komputere, és lőfegyvere hiányzik, aminek egy részét ellopták, másik részét pedig az ügynökök hagyták el. Az FBI-nak hiányzik 184 komputere és 449 lőfegyvere.

Az FBI, az Egyesült Államok szövetségi nyomozóhivatala bejelentette, hogy nagy mennyiségű laptopja, komputere, és fegyvere hiányzik, amit valószínűleg elloptak. A hiányzó gépeket és fegyvereket akkor fedezték fel, amikor egy széleskörű leltárt készítettek a felszerelésekről az Igazságügyi Minisztérium kérésére.

Pontosan 184 komputer hiányzik, közülük 13-ról feltételezik, hogy ellopták. A hiányzó gépek közül három tartalmaz titkos információkat. 449 lőfegyver megmagyarázhatatlanul eltűnt, ezek között volt, pisztoly, kézifegyver, géppisztoly, vadászpuska és tengeralatti fegyverek. 184-et elloptak, 265-öt elveszítettként tartanak nyílván.

A Szövetségi Nyomozóhivatalnak körülbelül 50 ezer fegyvere, és 13 ezer komputere van. Úgy gondolják, hogy 66 fegyver eltűnése magyarázható nyugdíjazással, halálesettel és egy-egy alkalmazott az ügynökségtől való távozásával. Az ügynökök úgy vélik, a laptopokat egyik irodából a másikba való hurcolás közben hagyták el. A fegyverek valószínűleg gyakorlatok közben tűnhettek el.

Az FBI utóbbi néhány éve tele volt botrányokkal - írja a BBC. Májusban a hivatal közölte, hogy visszatartott iratokat az oklahomai robbantó, Timothy McVeigh ügyében, ami miatt közel egy hónappal később végezték ki a gyilkost. Hónapokkal korábban kiderült, hogy az FBI egyik ügynökét, Robert Hanssent letartóztatták, mert 20 éven át Oroszországnak kémkedett. Tavaly a Külügyminisztérium beismerte, hogy az FBI elhagyott egy olyan laptopot, amelyben szigorúan titkos információk voltak. Ezt követően kiderült, hogy a nyomozóhivatal az 1996-os atlantai olimpián történt robbantásért nem a megfelelő embert tartóztatta le. És a sort még lehetne folytatni.

Korábban:

Új igazgató az FBI élén

Bűnösnek vallja magát az Oroszországnak kémkedő FBI ügynök

Kivégezték az oklahomai robbantót