Berlinben készen áll a volt orosz kényszermunkások kártérítésére szánt összeg

Kisebb késéssel ugyan, de még ebben a hónapban elkezdődik a náci Németországban dolgoztatott orosz kényszermunkások kártérítése. Az erre szánt több mint 800 millió német márka szigorúan ellenőrzött útvonalon jut el az igénylőkhöz. A koncentrációs táborok túlélői fejenként 15 ezer márkára, a gyárakban és földeken dolgozók 5 és 2 ezer márkára számíthatnak.

Elkezdődött a náci idők oroszországi munkaszolgálatosainak kártérítése - írja a St. Petersburg Times. A két ország képviselői, valamint a bankok egyeztetése után a kifizetések ebben a hónapban kezdődnek abból a 10 milliárd márkás német alapból, melyet direkt erre a célra különítettek el Németországban

A cseh, lengyel és más nemzetiségű igénylőknek, akik a volt Szovjetunió területén kívül élnek, már júniusban elindították az utalásokat, de a több százezer oroszországi kényszermunkást, akiket a Harmadik Birodalomban dolgoztattak, csak most kezdik kártalanítani. Az Emlékezés, Felelősség és Jövő nevű német alapítvány az orosz felet hibáztatja a késedelemért, mivel túl sok bürokratikus akadály merült föl. A Sberbank, amely orosz részről intézi a kártérítést, azt válaszolta, hogy a hatalmas, 835 millió német márkás összeget 400 ezer, Oroszország különböző részein lakó ember között kell szétosztani, és nem szeretnének hibázni. Az állami garanciákkal bíró Sberbankot a német alapítvány választotta.

Az orosz ellenőrző testületet Ludmilla Naruzova vezeti, aki az elhunyt szentpétervári polgármester özvegye, és aki elmondta, a kártérítés több ütemben zajlik majd, és három éven belül fejeződik be. Elsőként a gettók és a koncentrációs táborok túlélői jutnak fejenként 15 ezer márkához. Az alapítvány orosz, lett, litván igénylőket tart nyilván, valamint kaukázusi és közép-ázsiai károsultakat, akiket német vállalatok dolgoztattak a háború alatt, teljesen ingyen. Akik gyárakban dolgoztak, 5000, akik földeken, azok 2000 márkára számíthatnak. A német alapítvány alaposan ellenőrzi, hogy nehogy duplán történjenek kifizetések. Az ellenőrzések után viszont az orosz banknak 10 napon belül folyósítania kell az összegeket. A németek figyelme arra is ki fog terjedni, ígérik, hogy a károsultak valóban hozzájutottak-e a pénzükhöz.