Csütörtökön merülnek le először a Kurszkhoz a búvárok

Elsőként csütörtökön merülnek le búvárok a tavaly augusztus 12-én elsüllyedt Kurszk orosz atom-tengeralattjáró roncsaihoz Szeptember végére a szárazföldön vizsgálhatják tovább mivel és hogyan ütközhetett össze a Barents tenger fenekén fekvő hadihajó.

 A 118 fős személyzettel katasztrófát szenvedett tengeralatjáró körzetében csütörtökig folyik a körzet felderítése a mélytengeri robotokkal. Igor Diaglo, az orosz haditengerészet szóvivője közölte az NTV orosz tv-csatornával: megkezdődik az iszaplerakódások eltávolítása , egyelőre azonban még nem hatolnak be a gép belsejébe.

Az orosz haditengerészet és a légierő az elmúlt 11 hónap során állandóan őrizte Kursz körzetét. Ivan Fegyin, az orosz haditengerészet légierejének parancsnoka megerősítette azt a hírt, miszerint közvetlenül a baleset után az orosz légierő egy külföldi búvárhajót kísért egészen a norvég határig. Ám amíg nem derítik ki a katasztrófa valódi okát, nem lehet azt mondani, hogy külföldi búvárhajóval ütközött a Kurszk.

Murmanszkban már felkészültek az érdeklődők fogadására. A Kurszk kiemelésével kapcsolatos sajtóközpont a városban kapott otthont, hiszen az alig 10 kilométerre lévő Roszljakovo szárazdokkjába vontatják be szeptemberben a kiemelt roncsot.