Egy riport szerint a dohányzók korai halálával az állam jól járhat

A Philip Morris cég Csehországban készített új tanulmánya szerint az államnak kifejezetten hasznos, hogy a dohányosok korán halanak, mivel így nem kell őket hosszan orvosi és gondozási szolgáltatásokban részesíteni. Az írás a dohánytermékek csehországi adóztatási rendszerének kidolgozásához készült, nem ijesztgetésre, és főleg nem állami intézkedések befolyásolására.

 

A dohányzók idő előtti halála gazdaságilag hasznos, írja egy vitatható tanulmány, melyet az egyik legnagyobb amerikai cigarettagyár készített. A Philip Morris cég által készített jelentés szerint Csehországban 147 millió dollárt takarítottak meg 1997-ben azoknak a dohányosoknak a korai halálával, akiket így nem kellett egészségügyi szolgáltatásokban részesíteni, vagy idősek otthonában elhelyezni. A csupán gazdasági előnyöket és hátrányokat figyelembe vevő írás, melyet a cseh kormánynak is eljuttattak, megemlíti ugyanakkor, hogy a dohányosok korai halálával az állam jelentős jövedelemadó-bevételtől esik el, és kissé költséges a haláluk előtti orvosi kezelés is.

A többi nagy dohánygyár nem fogadja el, és meglehetős túlzásnak tartja a tanulmányt, mert az egyértelműen összefüggésbe hozza a korai haláleseteket a dohányzással, és azt bizonygatja, hogy az állam még mindebből profitál is. Valamelyest már a Philip Morris is visszakozott, egy nyilatkozatban a cég szóvivője azt mondta, sajnálják, hogy ilyen visszhangja lett a felmérésüknek. Az írás a dohánytermékek csehországi adóztatási rendszerének kidolgozásához készült, nem ijesztgetésre, és főleg nem állami intézkedések befolyásolására.

A Philip Morris cég a világ 150 országában 178 ezer embert alkalmaz, és a világ legnagyobb gyártójának számít, olyan márkákkal, mint például a Marlboro. (Csehország dohánykereskedelmét 80 százalékban uralja) A dohánygyártó cégek hasonló politikát folytatnak ellenkező esetben, vagyis akkor is, amikor állami szervek azért perelik őket, mert termékeiknek tulajdonítanak sok méregdrágán kezelhető betegséget. Közben látványos ítéletek is születnek, nemrég a Los Angeles-i bíróság ítélte a Philip Morrist hatalmas összegű büntetésre, mert egy megbetegedett cigarettázó bebizonyította, hogy a cég nem tájékoztatta őt megfelelően, miszerint a dohányzás rákot okozhat.