Emberéletet követelt a vihar Lengyelországban

Öten meghaltak és tizenhatan megsebesültek a Lengyelországon átvonuló orkánszerű viharok és heves esőzések következtében. A 16 lengyel vajdaság közül 10-et érintett a rendkívüli időjárás.

Podlaskie vajdaságban legalább 100 fát csavart ki és döntött az utakra az orkánerejű szél, 150 transzformátor tönkrement, számos gépkocsi megrongálódott és a villámok két helyen okoztak tüzet. Pomorski vajdaságban villám sújtott halálra egy, a tengerparton üdülő házaspárt, gyermeküket sokkos állapotban szállították kórházba. A lódzi vajdaságban egy 76 éves asszony a szél által elsodort tető alatt lelte halálát. Katowicében is fák dőltek az utcákra, összedőlt egy felújítás alatt álló iskola állványzata, leálltak a villamosok, késtek a vonatok. Egy 38 éves férfit a leszakadt magasfeszültségű vezeték sújtotta halálra. Heten sérültek meg - köztük négy gyerek -, ötvenen vesztették el a fedelet a fejük fölül. A szél ezer fát kidöntött, az utcák egyharmada járhatatlanná vált. Több mint félszáz embert kellett kiköltöztetni, a károsodott házak egy része lakhatatlanná vált. A sziléziai nagyváros polgármestere 1 millió zlotyra (71 millió forint) becsüli a vihar okozta károkat.

Hazánkban Baranya megye dél-nyugati részében döntött fákat az utakra a hétfő esti zivatar, mely kedd reggel kiadós esővel folyatódott. Ipacsfa, Drávaszerdahely, Drávacsehi, Kovácshida, Tésenfa községekben emiatt több órára megbénult a közlekedés.