Franciaországban kivágnák az összes útmenti fát

A francia agrárminiszter javaslata alapján ki kellene vágni minden út menti fát, így lényegesen csökkenthető lenne az országúti balesetben elhunytak száma. A Pireneusokban már maguktól alkalmazzák a lakók ezt az eljárást, így gyönyörű útszéli fasorok tűntek el.

Ki kell vágni az összes útszéli fát - javasolja Jean Glavany francia földművelésügyi miniszter - jelentette a francia hírügynökség. A botrányos javaslatot, mellyel magára haragított minden környezetvédőt, azzal a meggyőződéssel terjesztette elő a miniszter, hogy így egyharmadára lehetne mérsékelni az országúti balesetek halálos áldozatainak számát.

"Az országutakat kísérő fák komoly veszélyt jelentenek a közlekedőkre nézve. Ha a kocsi lefut az útról, sokkal nagyobb az esély a halálos kimenetelű balesetre, amennyiben az út fákkal szegélyezett." - állítja a baloldali francia politikus, aki azonnal heves viták kereszttüzébe került ezzel az ötletével.

Franciaországban évszázados fasorok kísérik és teszik festőivé az utak nagy részét, eddig amolyan érinthetetlen élőlényeknek számítottak. A miniszter döntését egy tragikus baleset és annak érdekes fejleménye előzte meg. A francia Pireneusokban nemrég motorral nekirohant egy fának egy fiatal fiú, aki a helyszínen szörnyethalt. A község lakói ezután bosszúból kivágtak 96, többszáz éves gyönyörű platánfát a Tarbes-közeli hegyi úton.