Genovában kiürítik a börtönöket a tüntetők számára

Olaszországban a G8-as csúcsértekezletre készülve előre börtönhelyeket biztosítsanak a majdan erőszakoskodó tűntetőknek. A pénteken kezdődő, legfejlettebb hét ország, és Oroszország találkozóján a tiltakozások megakadályozása miatt eddig több mint 600 személyt fordítottak vissza az olasz határról.

A genovai G8-as csúcsértekezletre készülve az olasz hatóságok kedd estig 686 személyt fordítottak vissza a határról - közölte Claudio Scajola belügyminiszter. Közben a pénteken kezdődő csúcs több mint 3000 ellenzője már a városban tartózkodik. G8 találkozó résztvevő országai: USA, Japán, Franciaország, Németország, Anglia, Kanada, Olaszország és Oroszország.

A hatóságok már előre "biztosítanak" börtönhelyeket a majdan erőszakoskodó tüntetőknek: 200 elítéltet Genovából ideiglenesen átszállítottak szicíliai és szardíniai fegyintézetekbe, és továbbiak áthelyezése is várható a csúcs idejére.

A genovai rendőrség még kedden megállított egy páncélozott teherautót, s abból gumibotokat, fejszét és több parókát foglalt le. A jármű német sofőrnőjét őrizetbe vették, további négy utasát - három német és egy lengyel nőt - kiutasították az országból.

Százezernél több tüntetőt várnak az észak-olasz kikötővárosba, s mintegy 16 ezer rendőr gondoskodik majd az értekezlet résztvevőinek biztonságáról. Bejelentették a kikötő, a repülőtér, a vasútállomások és autóutak lezárását, a város központjában útelzáró rácsokat állítanak fel, a kikötőben a haditengerészet egységei járőröznek, a repülőtéren légvédelmi rakétákat helyeztek el.

Ajánlat:

A genovai G8-ak találkozó weboldala

Genova városa a neten

Korábban:

A genovaiakat a tüntetők elszállásolására kérik