Halálos áldozatokat követelt a hőség Romániában

A hét vége óta tartó folyamatos kánikulában már öten vesztették életüket Romániában. Romániában - elsősorban az ország déli részén - a napok óta tartó maximális hőmérséklet megközelíti, sőt néha túl is lépi a 40 Celsius fokot. A meleget csak még elviselhetetlenebbé teszi, hogy a korábbi napok esőzései miatt a levegő páratartalma is rendkívül magas.

A hét vége óta tartó rekkenő kánikulának már öt halálos áldozata van Romániában. A lapok beszámolói szerint két ember Buzauban, két másik Mangaliában, egy pedig Bukarestben halt meg az utcán, mivel szervezetük nem bírta ki a tűző napot. Bár a román tömegtájékoztatás rendre figyelmeztet, hogy miként lehet elkerülni a tartós hőség miatti egészségügyi problémákat, a román mentőszolgálat harmadik napja folyamatosan túlterhelt.

Egy érvényben lévő román kormányrendelet szeint 37 Celsius fok felett azokon a munkahelyeken, ahol nincs légkondicionálás, speciális intézkedéseket kellene hozni a dolgozók védelmében. A lapok beszámolói szerint azonban ilyen intézkedésekre eddig nem került sor.

Aki megteheti, igyekszik vízpart közelébe. Nem veszélytelen azonban a fürdőzés sem. A romániai jelentések szerint az elmúlt két nap alatt nyolc ember fulladt a román folyókba, tavakba.

A romániaihoz hasonló, de valamivel enyhébb a helyzet Magyarországon. A hétvégén hazánkban is a szokásosnál jóval több hívást kapott a mentőszolgálat. Legtöbb esetben ájulás, mellkasi fájdalmak és szívproblémák miatt riasztották a mentősöket.