Házasságot köthetnek a melegek Németországban

A német alkotmánybíróság mai döntése szerint augusztus 1-től házasságot köthetnek a meleg párok. A testület ugyanis elutasította három tartomány keresetét, hogy halasszák el a jogszabály hatályba lépését, mivel az - véleményük szerint - sérti az alkotmányt.

Németországban tavaly augusztusban fogadták el az egynemű házastársak státusát és jogait szabályozó törvényt. A jogszabály szerint az egynemű párok anyakönyvi hivatalban vagy községházán kérhetik kapcsolatuk hivatalos bejegyzését. Amennyiben kapcsolatuk hivatalossá válik, a különnemű házaspárokéval azonos jogokat illetik meg őket.

A jogszabály ellen azonban keresetet nyújtott be három konzervatív tartomány (Bajorország, Szászország és Türingia). Azt állították, hogy alkotmánysértő a melegek és leszbikusok párkapcsolatát ugyanúgy kezelni, mintha különböző nemű párról lenne szó. Keresetükben az alkotmány 6 cikkelyére hivatkoztak, miszerint a házasság és a család mint a társadalom legfontosabb, legkisebb alkotóeleme különleges védelmet élvez. A konzervatívok értelmezése szerint két egynemű ember kapcsolata nem minősíthető családnak, így nem érdemli ki a fokozott törődést és védelmet.

Az alkotmánybíróság elnöke azt mondta: döntésük meghozatalakor nem vették figyelembe azokat az érveket, amelyek a jogszabály alkotmányosságát kérdőjelezték meg. Egyedül azt mérlegelték, hogy a hatályba lépés elhalasztásának jogi és anyagi következményei nagyobb súllyal esnének latba, mint az a lépés, melynek során később a testület mégis alkotmánysértőnek találná a törvény egyes pontjait. Eddig egyedül Hollandiában köthettek hivatalosan házasságot a melegek.

[origo]