Héromlevelű kápolna és három évtizede tartó hangverseny várja a magyarokat az Adriánál

A horvát szállodatulajdonosok mindent elkövetnek azért, hogy a magyar vendégeket az Adriára csalogassák. Ezért többek között magyarra fordított ismertetőkkel próbálják még vonzóbbá tenni a tengerparti nyaralást. "Három és fél évtizede tartó nyári hangversenyidénnyel, minifudballpályákkal, eredeti térfogatában ránk maradt héromlevelű kápolnákkal" várják a magyarokat.

Az egyik horvátországi utazási iroda horvát-magyar nyelvű prospektussal igyekszik útjait népszerűsíteni. A kiadványból nem derül ki pontosan, mire is számíthatunk, ha a horvát tengerpartot választjuk.

A tengerparti szórakozási lehetőségekről a következőket tudhatjuk meg: "Függetlenül attól, hogy milyen típusú elhelyezkedésének adnak előnyt, tervezik-e pihenésüket olyan turistahelyen tölteni, amely a természetbe van, vagy inkább olyanban amely a városhoz van közelebb, szállodában, kempingben vagy apartmanban, az nem történhet meg, hogy sportpályák, szorakoztató központok, táncteraszok. A szórakozási formák között a legvidámabbat hangsúlyoznánk, amely a zene mellett történik. A választék nagy, az Eufrazijában vagy a vrsari Szt. Foska templomban rendezendő komolyzenei hangversenyektől, a poreci múzeum lapidáriumában zajló dzsessz-estéken, a poreci parti sétány színpadának tarka kínálatán, diszokókon, táncteraszokon és a szállodai medencék melletti tánczenén keresztül egészen a Tarban es Funtanaban szervezett helyi ünnepélyek szórakozásáig." - olvasható egy Porecről és Vrsarról szóló kiadványban.

Ugyanebben a porspektusban a helybeliek életéről is írnak: "Emellett ki kell hangsúlyozni, hogy az emberek itt a turiszmuson kívűl még halászattal foglalkoznak, ami jelentős adatt azok számára akik kedvelik a tenger termékeiből készétett ételeket amelyeket házi olajjal ízesítettek, és ahol ez az olaj megtartotta a nap csíllanását azokon a zöld terméseken, amelyekből készítették."

A műemlékek közül egy bazilikát említ a kiadvány: "A teljes székesegyházi alkatnak világra szóló jelentősége van, ezt a Bazilikán kivül egy héromlevelű kápolna, harangtornyos keresztelőház és VI. századbeli püspökség képezik, az egyedüli, amely az eredeti térfogatában maradt ránk. A Bazilikában a nyári hangversenydény már tübb mint három és fél évtizede tart."

Sportolási lehetőségeket is kínálnak a magyaroknak: "A kemping közel 4000 vendéget fogat be, akík élvezni fogják a vidék bőségét, melyet a szokott gyors élettempót feledésbe zár. A kerékpározók és a sétakedvelők itt megtalálhatják ideális helyüket, a tagolt tengerpart pedig még az esküdt szárazföldieket is vitorlázásra vagy legalább hajókirándulásra serkenti."

Néhány mondatról egyáltalán nem derül ki, mit is akar jelenteni: "A zöld oázisban való tartózkodást az egész családra méretezve képzelték el. Funtana, a kis halásztelepülés egy kihívást jelent miden olyan utas számára. A csodaszép, sziklapartos öbölben, Funtanával szemben a Bijela uvala kemping rendezetten tagozódva szétoszlik a fiatal tölgyerdőbe, amely éppen felcseperedett kellemes hűvösét ajándékozva."

[origo]