Kudarcba fulladt a Karadzic elfogására szervezett akció

Brit és horvát lapértesülések szerint a háborús bűnökkelt vádolt Radovan Karadic, a boszniai szerbek volt politikai vezetője macska-egér harcot játszik az elfogására kivezényelt boszniai SFOR-erőkkel.

A The Observer brit lap vasárnap Banja Luka-i SFOR-forrásokra hivatkozva jelentette, hogy az SFOR erői pénteken lecsaptak Karadzic rejtekhelyére a boszniai-montenegrói határ közelében, ám testőrei megakadályozták a hágai Nemzetközi Törvényszék körözési listáján lévő politikus elfogását.

A zágrábi lapok és tömegtájékoztatási eszközö azt adták hírül, hogy a brit SAS kommandósai állítólag megkísérelték elfogni a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt, akinek testőrei 10 brit kommandóst megöltek, kettőt pedig megsebesítettek, és így megvédték főnöküket. A horvát sajtó a Dan című montenegrói napilapra hivatkozva számolt be arról, hogy az állítólagos elfogási akciót a boszniai Szerb Köztársaság területén található Foca környékén vagy a montenegrói Niksic közelében hajtották végre. 

A brit védelmi minisztérium cáfolta azokat a hét végi sajtóértesüléseket, amelyek szerint az akcióban tíz brit katonai életét vesztette volna. Az SFOR boszniai forrásai azonban közölték a brit lappal, hogy legkevesebb két NATO-katona megsérült az akcióban. Az SFOR forrásai szerint a fegyveres összecsapás péntek hajnalban zajlott le, azután hogy a boszniai nemzetközi békefenntartó erők felderítői a boszniai Szerb Köztársaság területén rátaláltak Karadzic újabb rejtekhelyére a montenegrói határ közelében. - Sor került egy műveletre. Voltak áldozatai, és az akciót lefújták - közölte egy SFOR-illetékes a brit lap megkeresésére.Karadzic hat éve folytat macska-egér harcot a boszniai SFOR-erőkkel. Hívei segítségével bujkál a boszniai Szerb Köztársaság területén: Banja Luka körzetében, majd Foca és Visegrad térségben azóta, hogy 1995-ben elfogató parancsot adtak ki ellene háborús bűnök vádjával. Boszniai szerb források szerint a közelmúltban a montenegrói határnál lévő Zavait faluban látták őt.

- Miután a szerb hatóságok kiadták Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnököt a hágai törvényszéknek, és Mladen Ivanic, a boszniai szerbek miniszterelnöke a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló törvényszékkel való együttműködésről tárgyalt a minap Carla Del Ponte főügyésszel, Karadzic felesége nyilatkozatban tudatta, hogy férje semmilyen körülmények között sem hajlandó önként feladni magát - emlékeztetett a brit lap.