Menekült nyomozók szerint Fehéroroszorszában halálosztag működik

Az USA menedékjogot adott két fehérorosz nyomozónak, akik állítólag hiteles bizonyítékkal szolgáltak arról, hogy Lukasenko elnök halálosztagot tart fenn. Ez a csapat tűnteti el az elnök politikai ellenfeleit, aki állítólag az elmúlt tíz évben választási eredményeket hamisított és összeesküvést szőtt a Szovjetunió helyreállítására.

Az Egyesült Államok menedékjogot adott két fehérorosz nyomozótisztnek. A döntést azzal indokolták, hogy a washingtoni külügyminisztérium szerint hiteles bizonyítékokkal szolgáltak arra nézve, hogy Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök "halálosztagot tart fenn politikai és ideológiai ellenfeleinek eltüntetésére".

Dmitrij Petruskevics és Oleg Szluhek, a fehérorosz államügyészi hivatal egykori nyomozói Charles Hunter külügyi szóvivő szerint "kimerítő és hiteles" módon fedték fel az amerikai kormánynak azt, hogy Lukasenko és környezete a "halálbrigáddal hogyan gyilkoltatott le legalább 30 ellenzéki személyt".

A két, máig titkos helyen tartózkodó volt fehérorosz nyomozót először a The Washington Post szólaltatta meg július elején. A két férfi júniusban menekült a tengerentúlra, mert egy bűneset kivizsgálása során túl közel kerültek az igazsághoz, és meg voltak győződve arról, hogy a halálbrigád következő célpontjai ők lettek volna. A két fiatal nyomozó abban a reményben fedte fel titkát, hogy a Lukasenko halálosztagáról szóló hír változások követelésére kényszeríti majd a fehérorosz népet, a nyugati kormányokat és az orosz vezetést.

A nyomozók beszámolója szerint, amelyet részben más forrásokból is megerősítettek, a Lukasenko-féle vezetés által működtetett, Almaz nevű elitkommandó az ellenzéki személyiségekkel, a rendszerbírálókkal és az alvilági figurákkal "foglalkozik".

Az amerikai külügyminisztérium különféle segélyígéretekkel próbálta meg a szeptember 9-re kitűzött választások előtt az emberi jogok nagyobb tiszteletben tartására bírni a nemzetközi elszigeteltségbe taszított Lukasenkót, de eredmény nélkül. Lukasenkónak nagy esélye van arra, hogy a szeptemberi választásokon újabb öt évre bebetonozza magát a hatalomba.

Washington a két nyomozótiszt meghallgatása után aggodalmát fejezte ki Minszknek, egyes eltűnt személyeknek, közöttük egy volt belügyminiszternek és a központi választási bizottság volt elnökének hollétével kapcsolatban. A fehérorosz vezetés még csak nem is reagált.

A The Washington Post szerint a 10 millió lakosú Fehéroroszország önkényura az elmúlt tíz évben választási eredményeket hamisított és összeesküvést szőtt a Szovjetunió helyreállítására. Emellett vélhetően meggyilkoltatta ellenfeleit, ráadásul sikeresen elbújva a nemzetközi figyelem elől, és kikerülve egy olyan nemzetközi vádemelést, amilyent Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök vagy Augusto Pinochet egykori chilei diktátor ellen tettek.

Ajánlat:

A Fehérorosz Elnöki Hivatal honlapja

Korábban:

Az Egyesült Államok nem ismeri el a fehérorosz választások végeredményét

Lukasenko demokráciája