Senki nem mert az elhunyt AIDS-es lány holttestéhez nyúlni

Műanyag zsákba tették egy AIDS-ben elhunyt fiatal nő holttestét, és temetéséig, 3 napon keresztül senki nem nyúlt többé hozzá. A kórház dolgozói a szülőknek sem engedték meg, hogy fölöltöztessék a lányukat. Az egészségügyi hatóságok azzal védekeznek, hogy egyszerűen félreértésről volt szó.

Három napig meztelenül feküdt a koporsóban annak a 35 éves AIDS-beteg lánynak a holtteste, aki a hétvégén halt meg az észak-olaszországi Como kórházában. Az intézmény dolgozói mindössze egy steril zsákba helyezték a tetemet, és napokig a kórház halottasházában hagyták. A kábítószeres múltú nő a múlt hét közepén került kórházba, halálát pénteken reggel egy takarítónő észlelte. A kórházba érkező szülőknek megtiltották, hogy ott az osztályon felöltöztessék lányukat. A törvény szerint a fertőző osztályokon meghaltakat valóban nem öltöztethetik családtagok, ebben az esetben is azért került csak szóba, mert más nem volt hajlandó.

A holttesthez a temetésig senki sem nyúlt. Ez azonban csak a temetésen derült ki, amikor az elhunyt egyik barátnője, a kórház dolgozója, emelvényre állva hangosan elmondta mindenkinek, amit napok óta tapasztalt a kórházban. A hullaház dolgozói mindenféle mentséget kerestek, amiért nem végezték el az öltöztetést. A kórház igazgatója az orvosok és a nővérek felelősségét teljesen elhárította, a lány betegségét nem volt hajlandó az ügybe keverni. A kórházat perbe fogták - írja a la Repubblica.