Közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban, 04.40-kor a kaliforniai Vandenberg támaszpontról bocsátották fel a célrakétát, egy vaktöltettel ellátott, átalakított Minuteman 2 interkontinentális ballisztikus rakétát, amelyet a 21 perccel később, a Csendes-óceán nyugati részén levő Kwajalein-atollról indított ellenrakétával eltaláltak.

Az ellenrakéta 240 kilométeres magasságban, a Föld légkörén kívül megsemmisítette az előzőleg műholdakkal és radarokkal nyomon követett "ellenséges" rakétát. Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma lényegében a legutóbb tavaly júliusban kudarcba fulladt teszt forgatókönyvét ismételte meg. Az eddigi három rakétaelhárítási rakétakísérletből csak az első sikerül. A tavaly július 8-i teszt balsikerét az okozta, hogy az ellenrakéta nem tudott leválni a gyorsító fokozatról., a tavaly nyárit megelőző, 2000. január 19-i kísérletben az ellenrakéta eltévesztette a célt, mert egyeltömítődötthűtőszelep az utolsó pillanatokban "elvakította" az infravörös keresőszemeket. A sikeres rakétakísérlet rendkívül fontos pillanatban történt: Bush a jövő héten szerdán utazik második európai útjára, ahol a hét vezető ipari hatalom és Oroszország vezetőivel találkozik. Az Egyesült Államok európai szövetségesei eddig tartózkodással reagáltak az amerikai nemzeti rakétavédelmi tervre; Németország és Franciaország nem titkolta, hogy újabb fegyverkezési versenytől tart. Vlagyimir Putyin elnök pedig elutasítja a rakétavédelmi rakétarendszerek telepítés korlátozó ABM-szerződés felbontását, amelyet Bush a tesztek folytatása kapcsán kilátásba helyezett.

Megfigyelők szerint a rakétateszt sikere lesz azoknak a kezében, akik a tesztpogram felgyorsítását sürgetik és az ABM-szerződés elavultságáról beszélnek.