Támadás a "füstölgő filmek" ellen

Egy új-zélandi dohányzásellenes szervezet el akarja érni, hogy a 18 év alatti fiatalok ne nézhessék meg azokat a mozifilmeket, amelyek pozitív fényben tüntetik fel a cigarettázást. A "Füstmentes Koalíció" 25 egészségvédelmi csoportot tömörít, és a dohányzás okozta megbetegedések csökkentését tűzték ki célul.

A koalíció szerint azok a filmek, amelyekben túl sokat dohányoznak a szereplők, elfogadhatóvá teszik ezt a káros szenvedélyt a fiatalok körében. Ráadásul sok esetben a tinik által bálványozott sztárok cigarettáznak a filmvásznon, amitől divatosnak, vonzónak, sőt még szexisnek is tűnhet a dohányzás. A társaság példaként hozza fel a Titanic című filmet, amelyben Leonardo DiCaprio többször is rágyújtott - írja a CBC.

A "füstölgő filmek" elleni új-zélandi akciónak minden bizonnyal lendületet ad, hogy a szomszédos Ausztráliában életbe lépett egy fiatalkorúak egészségét védő kormányrendelet. A rendelet értelmében korhatárhoz lehet kötni minden olyan mozifilmet, amelyben szükségtelenül sokat dohányoznak.

[origo]