Az Egyesült Államok nem hajlandó kártérítést fizetni Kínának

Az amerikai képviselőház szerdán este, 424 szavazattal hat ellenében elutasította, hogy az Egyesült Államok megtérítse Kínának az amerikai kémrepülőgép áprilisi kényszerleszállásából fakadt költségeit. Egy republikánus képviselő, Tom DeLay szerint a kínaiak követelése "kommunista összeesküvés", és elképzelhetetlennek tartja, hogy az amerikai adófizetők pénzét erre a képtelen követelésre fordítsák.

A kémrepülő még április elsején hajtott végre kényszerleszállást a Kínához tartozó Hainan szigetén lévő kínai támaszponton. A kémrepülő azért kényszerült leszállásra, mert a Dél-Kínai tenger fölött végzett megfigyelő repülésen összeütközött egy kínai vadászgéppel. A kínai gép lezuhant, pilótája eltűnt, hazájában hősként ünnepelték. Kína az Egyesült Államokat vádolta a baleset miatt, és a kémrepülő személyzetét 11 napon keresztül tartotta őrizetben.

Peking egymilliárd dollárt követelt az amerikai gép 24 fős személyzete 11 napos kínai tartózkodásának, valamint a gép tárolásának és hazaszállításának költségei fejében. Az amerikai kormány eredetileg hajlandóságot mutatott méltányos kártérítés fizetésére, de az egymilliárdos összeget túlzónak találta. Az amerikai képviselőház csütörtöki szavazásán 424 képviselő szavazott a kártérítés kifizetése ellen, és mindössze hatan szavaztak mellette- írja a CNN.

Az EP-3-as felderítő gépet a kínai hatóságok szétszerelt állapotban szolgáltatták vissza az amerikaiaknak és az utolsó darabjait két héttel ezelőtt szállították el egy AN-124-es szállítógép fedélzetén.

Korábban:

Elszállították az amerikai kémrepülő utolsó darabját is Kínából