Életfogytiglani börtönre ítélték Jill Dando gyilkosát

Barry George-ot életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a bíróság, Jill Dando, a BBC népszerű műsorvezetőjének, két évvel ezelőtti meggyilkolásáért. Az esküdtek elsöprő többséggel, 10-1 arányban hozták meg ítéletüket. George az egész tárgyalás alatt tagadta bűnösségét, és sokan mások is kételkednek az ítélet helyességében.

Az [origo] korábban beszámolt arról, hogy a per hatalmas visszhangot váltott ki egész Nagy-Britanniában. Az újságok számos teóriával álltak elő. Sokáig tartotta magát az az elképzelés, hogy a műsorvezetővel egy profi szerb bérgyilkos végzett. A rendőri szervek és az ügyész azonban cáfolta a feltételezést. Véleményük szerint Dando meggyilkolásának körülményei kizárják a profi bérgyilkos személyét. Mint ismert, a riporternőt otthona előtt gyilkolták meg. A szakértők szerint egy profi nem vállalt volna ilyen kockázatot.

Az életfogytiglanra ítélt George az egész eljárás során ártatlannak vallotta magát. Ügyvédje arra építette a védelmet, hogy igyekezett cáfolni a vád azon állításait, amelyek szerint védence a gyilkosságot megelőzően folyamatosan zaklatta a műsorvezetőt.

Az ítéletet követően a vádlottat azonnal elszállították a börtönbe. A védők jelezték, hogy fellebbeznek a bíróság döntése ellen. Azonban nemcsak a hivatalból George mellett álló ügyvédek vannak meggyőződve George ártatlanságáról, hanem az esetről könyvet írt Brian Cathcart is azt állítja, hogy a nyomozás során alapvető hibákat követtek el. Többek között az egyik bizonyítékot, egy kabátot többször is elmozdítottak a helyéről a helyszínelés során.
John McManus, az igazságszolgáltatás hibáit vizsgáló szervezet tagja szerint George egyáltalán nem úgy viselkedik, ahogy a híres embereket meggyilkoló személyek szoktak. Ők általában elismerik tettüket és élvezik a rivaldafényt, amit gyilkos tettüknek köszönhetnek.

George ellen a néhány bizonyíték mellett, leginkább sötét múltja szólt. A férfi többször molesztált már nőket, sőt egyszer nemi erőszak kísérlete miatt börtönbüntetésre is ítélték. A rendőrség 1983-ban a Kensington palota környékén tartoztatta le George-ot, amint éppen kommandó felszerelésben, oldalán késekkel ólálkodott Diana hercegnő lakhelye körül. Az orvosok szerint a férfi pszichiátriai problémákkal küzd, ugyanis szélsőségesen gyűlöli a nőket - írja a BBC.

A rendőrség a házkutatáskor 2000 elő nem hívatott fényképre lelt. George 419 különböző londoni nőt követett és fényképezett le titokban. A rendőrök egy nagy halom fegyver magazinra és egy George-ot teljes harci készültségben mutató fényképre is leltek a lakásban.

[origo]