Gyilkosságnak tűnik Kohl barátjának tavalyi balesete

A korábbi hírek szerint balesetben halt meg a volt kancellár barátja, akinek egy francia lap szerint köze lehetett sok millió euró eltűnéséhez. A Le parisien dokumentumokat közölt, s ezek alapján feltételezik, hogy Hoenert el akarták hallgattatni, ezért nem kizárt, hogy megölték.

A volt német kancellár, Helmut Kohl munkatársának és barátjának hat hónappal ezelőtt bekövetkezett halálát talán nem is baleset okozta. A német üzletember, aki Cannes-ban hunyt el rejtélyes körülmények között, a le Parisien című francia napilap hétfői cikke szerint talán gyilkosság áldozata lett.

A lap dokumentumok sorával szolgál, melyek azt bizonyítják, hogy Diethelm Hoener többször volt részese különböző üzleti kémkedéseknek. Elképzelhető, hogy azért végezték ki, mert szerepe volt a francia Elf olajtársaság körül tavaly kirobbant vesztegetési botrányban is.Az üzletembert idén január 17-én holtan találták cannes-i luxusvillájában.

Az első jelentések szerint halálát az okozta, hogy leesett a lépcsőn. A le Parisien feltételezése szerint azonban letaszították, s ha ez bizonyítást nyerne, úgy Hoener halálát feltétlen összefüggésbe lehetne hozni annak a sok millió jutalékként kiosztott eurónak az eltűnésével, amelynek akkor kelt lába, amikor az Elf 1992-ben megvásárolta a kelet-németországi, leunai finomító üzemet.

[origo]