Hazaérkezett Kínából az amerikai kémrepülőgép

Megérkezett az Egyesült Államokba az áprilisban, Kínában rekedt amerikai kémrepülőgép. A darabjaira szedett géppel az amerikaiaknak további tervei vannak - közölte a CNN hírtelevízió.

Csütörtökön megérkezett a darabjaira szedett amerikai kémrepülőgép egy Atlanta melletti katonai repülőbázisra, miután három hónapot Kínában töltött. Az EP-3E Aries legtöbb részét, beleértve a géptörzset is, egy orosz gyártmányú Antonov-124 sugárhajtású repülőgép rakterében szállították Kínából. A gép szerdán indult utolsó útjára a hawaii Hickam légitámaszpontról.
Az kémrepülőgép április 1-jén landolt a kínai Hainan szigeten, miután összeütközött egy kínai vadászgéppel a Dél-Kínai tenger fölött. A kínai pilóta meghalt az ütközés következtében. Az amerikai gép kényszerleszállást hajtott végre a Hainan szigeten, és 24 fős legénységét Kínába vitték, majd 11 napig tartó diplomáciai huzavona után múlva elengedték.
A repülőgépet meg lehetett volna javítani, hogy saját szárnyain térjen vissza Amerikába, de a kínai kormány ragaszkodott hozzá, hogy darabjaira szedjék, és úgy küldjék vissza.

[origo]