Lassan áll helyre a rend Mallorcán és Ibizán

Véget ért a turistapróbáló hétvége a Baleár-szigeteken. 8000-en rostokoltak a repülőtereken, ahonnan szinte lehetetlen volt eljutni a szálláshelyekre. A buszsofőrök újabb sztrájkkal fenyegetőznek.

A Baleár-szigetek közel 2000 buszsofőrje péntektől vasárnapig teljesen beszüntette a munkát, és a közlekedés lidércnyomássá vált a szigeteken. A 72 órás, vasárnap véget ért buszvezető sztrájk több ezer turistának okozott komoly kellemetlenséget Mallorca, Menorca és Ibiza szigeteken. Különösen a gyermekes családok viselték nehezen a várakozást a zsúfolt légikikötőben és környékén. A repülőtéren átlagosan 3 - 5 órát voltak kénytelenek várni a turisták, taxihoz jutni ennél kevesebb idő alatt lehetetlen volt. A spanyol hírügynökség arról is beszámolt, hogy néhány, rendőri kísérettel ellátott autóbusz megpróbálta a turisták egy részének elszállítását, de a sztrájkolók, a rendőri jelenlét ellenére ezt határozottan megakadályozták.

A repülőtér személyzete keményen dolgozott, de megfeszített munkájával sem tudott sokat enyhíteni az utasok megpróbáltatásain. A hétvége második felétől a repülőtér megváltoztatta a repülőgépek fogadásának menetrendjét, hogy ezzel elkerüljék a túlzsúfoltságot. Emiatt viszont az utasoknak vasárnaptól a repülőgép-menetrend teljes felborulásával kellett számolniuk. Egyes légitársaságok járatai 50 órás késéssel indulhattak csak el Mallorca felé a bizonytalan helyzet miatt. Sokan azonban így is útra keltek, és kellemetlenségeikért az utasbiztosító-társaságoktól remélnek kártérítést. Indulatos viták robbantak ki a repülőtéren, ahol az utasok arról panaszkodtak, hogy az utazás-szervezők nem tájékoztatták őket megfelelően a szigeteken uralkodó helyzetről.
Dr. Bánfi Vera, a Neckermann ügyvezetője az [origo]-t arról tájékoztatta, hogy a hétvégén minden magyar utas épségben eljutott mallorcai szálláshelyére, a hosszas várakozáson kívül más kellemetlenséggel nem kellett szembesülniük.

A sztrájkok vasárnap éjfélkor befejeződtek, de ha a sofőrök és a munkaadók nem tudnak megegyezni, fönnáll a lehetősége annak, hogy még júliusban megismétlődhetnek a most hétvégén történtek. A buszvezetők azzal fenyegetőznek, hogy a helyi kormányzattal folytatandó tárgyalások sikertelensége esetén bizonytalan ideig tartó sztrájkba kezdenek. Ennek tervezett időpontja július 15.

[origo]