Túl pazarlók a csúcstalálkozók

Romano Prodi, az Európai Bizottság soros elnöke úgy véli, a vezető országok csúcstalálkozói túlságosan költekezőkké váltak, és inkább az emberekre kellene koncentrálniuk. A politikus ezt a hétvégi genovai G8-találkozóval kapcsolatban jegyezte meg. A találkozóra nyolc ország vezető politikusait várják, valamint az esemény ellen tiltakozó közel százezer tüntetőt, példátlan biztonsági intézkedések közepette.

Barikádokkal készül a rendőrség
Tiltakozók ezrei érkeznek - sokuk védőöltözetben - a pénteken kezdődő G8-csúcs helyszínére, Genovába - jelentette a BBC. Körülbelül százezer tüntetőt várnak a világ vezető országainak találkozójára. A tüntetők az idei tiltakozó megmozdulásokat tekintik a csúcspontnak az utóbbi két év globalizáció- és csúcstalálkozó-ellenes tüntetései közül. Eközben a résztvevő országok külügyminiszterei második napja tárgyalnak Rómában a csúcs napirendjéről.

Az erőszakos cselekményektől való félelem miatt gyakorlatilag szellemvárossá változtatták Genovát. Körülbelül húszezer fős, rendőrökből és különböző fegyveres testületek tagjaiból verbuvált biztonsági erő vigyázza a rendet. A hercegi palotát magában foglaló városrészt, ahol a csúcstalálkozó fontosabb eseményei történnek majd, négy méter magas fémkerítéssel vették körül. Az üzletek, éttermek, kocsmák mind acélredőnyök mögé zárva várják a találkozó végét.

Sok tüntető azonban szándékosan korábbra időzítette érkezését, hogy kikerülje a rendőrség által felállított "acélgyűrűt". Bolognából 900 diák érkezett már meg, Milánóból még ötszázra számítanak, mielőtt végleg lezárnák a belvárosi pályaudvarokat. "A G8 nem jó, mivel mindössze nyolcan döntenek hatmilliárd ember sorsáról. Jobban szeretném, ha G-100 lenne" - mondta a BBC-nek egy 24 éves olasz diák. A diákok többsége azt mondja, igyekszik elkerülni az összetűzést a biztonságiakkal, de többen közülük a radikális "Tutti Bianchi" (Fehér Overallosok) csoportjához tartoznak, akik akár erőszak árán is be akarnak törni a csúcs helyszíne körül kialakított "vörös" biztonsági zónába.

A McDonald's is védekezik
Az erőszakot fontolgató tiltakozókat mind Tony Blair brit miniszterelnök, mind az amerikai elnök elítélte. George Bush közölte: aki a csúcstalálkozó ellen tiltakozik, az nem a szegények barátja. Romano Prodi, az Európai Bizottság soros elnöke szerint azonban a csúcstalálkozók túlságosan költekezőkké váltak, és itt az ideje, hogy olyan szervezetet hozzanak létre, amely az emberekre koncentrál.

Az idei találkozó napirendjén a nyomor, a betegségek és a szegény országok adósságai szerepelnek. A Rómában tanácskozó G8-külügyminiszterek a megbeszéléseken érintik az izraeli-palesztin viszályt és a macedóniai helyzetet. Megvitatják a az új amerikai védelmi elképzeléseket, valamint az afrikai országokat sújtó problémákat, mint az AIDS és a magas államadósságok - írja a BBC.

Korábban az [origo]-ban

A résztvevők luxushajón, a tüntetők sátrakban kapnak szállást a genovai csúcson