Vádat emeltek az erőszakoskodó amerikai katona ellen Japánban

Ma vádat emeltek egy amerikai katona ellen, aki az okinawai amerikai támaszpont közelében júniusban megerőszakolt egy japán nőt. Az amerikaiak csak hosszas diplomáciai huzavona után adták ki Japánnak az őrmestert. Az ügy feszültségeket okozott a két ország viszonyában, a japánoknak elegük van az amerikai katonai jelenlétből.

Vádat emeltek Japánban egy amerikai katona ellen, aki Okinawa szigetén megerőszakolt egy nőt – írja a BBC. A 24 esztendős Timothy Woodland őrmester a szigeten fekvő légibázison állomásozott, és annak közelében, egy parkolóban erőszakolta meg a húszéves lányt június végén. A katona következetesen tagadja a vádakat, mondván, a lány mindenbe beleegyezett.

A japán ügyészség úgy véli, elegendő bizonyítékot tudott összeszedni ahhoz, hogy a tárgyalás csütörtökön megkezdődjék. Az ügyvéd azt követeli, hogy vádlottja szabadlábon védekezhessen, mivel amerikai katonai útlevele van, és nem valószínű, hogy ezzel el tudna menekülni Japánból. A bíró ezt azért utasította el, mert attól tart, hogy amerikai tiszttársai között maradva rá tudná venni azokat, hogy tanúskodjanak mellette. Ezt a feltételezést viszont az amerikai tisztek utasították vissza, és Woodland-et napokig nem voltak hajlandóak átadni a japánoknak. Az amerikaiak eljárást sok japán a nemzeti jog megsértésének tartotta. Végül a két ország képviselői kidolgoztak egy dokumentumot, és a katona a japánok őrizetébe került. Az ügyészek gyors lefolyású tárgyalásra számítanak. Közben azt hangoztatják: Washington azért húzta az időt a katona kiadásával, mert egyre inkább érezhető az erős ellenállás az amerikai jelenléttel szemben Japánban, és az Egyesült Államok attól tart, előbb-utóbb revideálni kell az erről szóló japán-amerikai szerződést.

Okinawában 1995-ben hasonló eset történt, amikor egy 12 éves lányt erőszakolt meg amerikai katona.