Venezuela a háborús bűnösök paradicsoma

Egy nácik után kutató szervezet megkérte Venezuela elnökét, hogy segítsen 18 feltételezett háborús bűnös kézre kerítésében. A venezuelai kormány azóta sem reagált a megkeresésre, és valószínűleg nem tesz semmit a gyanúsítottak felkutatására.

Egy amerikai székhelyű, nácik után kutató szervezet megkérte Venezuela elnökét, Hugo Chavezt, hogy segítsen 18 feltételezett háborús bűnös kézre kerítésében. A venezuelai kormány még nem reagált a megkeresésre.

A los angelesi Simon Weisenthal Központ a héten levelet küldött Chaveznek - áll abban a nyilatkozatban, amit az Associated Press hírügynökségnek is megküldtek. A szervezet értetlenül áll az előtt, hogy a dél-amerikai ország kormánya miért nem reagál a levelükre, amikor súlyos bűnökkel vádolt embereket keresnek.

Februárban a szervezet megkérte Venezuelát, hogy segítsen elfogni 14 litván, három lett és egy észt embert, akik valószínűleg Venezuelában tartózkodnak. A gyanúsítottak állítólag Oroszország egyik biztonsági szolgálatának dolgoztak, és civileket, főleg zsidókat üldöztek a II Világháború alatt.

A venezuelai kormány először nem is kommentálta a levelet, később a külügyminiszter nyilvánosan bejelentette, hogy a kormány természetesen segít a keresésben. De a Weisenthal Központ szerint ők semmilyen választ nem kaptak, azóta sem. "Reméljük, hogy a venezuelai kormány nem akar paradicsomi körülményeket biztosítani a tömeggyilkosoknak" - mondta a Weisenthal Központ illetékese. "Elég hihetetlen, hogy az a kormány, amelyik felkutatta a perui kémfőnököt, Vladimiro Montesinost, képtelen megtalálni 18 háborús bűnökkel gyanúsított embert." Montesinost június 23-án adták ki Perunak, miután nyolc hónapi hajsza után elfogták egy nyomornegyedben.

A Weisenthal Központ nem hozta nyilvánosságra a keresett személyek neveit, várni akarnak addig, amíg Venezuela bejelenti, hogy megtalálta őket. A szervezet egy szintén Venezuelában élő észt üzletembert is vádol, hogy 1941 és '44 között együttműködött a nácikkal.

Simon Weisenthal Központ

Venezuela